Deputatul Radu Marian face apel la SIS să verifice jurnalista de la Rossia 24 care i-a luat interviu lui Dodon: „Într-adevăr este o problemă”
Full Article 4 minutes read

Deputatul Radu Marian face apel la SIS să verifice jurnalista de la Rossia 24 care i-a luat interviu lui Dodon: „Într-adevăr este o problemă”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian îi cere Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice jurnalista de la Rossia 24, care i-a luat interviu, la sfârșitul săptămânii trecute, fostului președinte Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu.

„Este nevoie să se vină cu o explicație din partea organelor, dar din câte înțeleg această doamnă a venit mai demult la rude în Moldova. Înțeleg că a venit până la începutul războiului și nici nu a fost în competențele legale ale instituțiilor să i se refuze intrarea în țară. Cum a ajuns acum să dea interviu la Dodon, într-adevăr este o problemă, și fac un apel la SIS să vină cu explicație cu referire la această propagandistă”, a declarat Marian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

De menționat că, recent, Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumentează cazul lui Dodon, a declarat că procurorii nu au fost notificați despre nicio vizită a unui reprezentant a instituțiilor mass-media din țară sau din afara țării la domiciliul lui Dodon. Mai mult, Iarmaliuc declară că nici instanța de judecată nu ar fi anunțat procurorii despre o astfel de cerere – procedură obligatorie în cazul în care ea ar fi fost depusă.

„Arestarea la domiciliu, ca măsură preventivă, presupune aceeași izolare a învinuitului de societate în vederea efectuării normale a urmării penale. Are aceeași natură precum măsura preventivă arestul preventiv, numai că învinuitul nu este plasat în penitenciar, dar la domiciliul acestuia, neavând posibilitatea să comunice cu alte persoane decât familia sa. Asta este logica măsurii preventive. Orice persoană, alta decât rudele, care doresc să meargă la domiciliu, trebuie să notifice fie organul de urmărire penală, fie instanța de judecată care a aplicat această măsură preventivă. Noi nu am fost notificați despre nicio vizită”, a declarat Iarmaliuc.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon a declarat că nu a încălcat decizia instanței atunci când a primit jurnaliști în casa sa, deși se află în arest la domiciliu. „Nu am încălcat absolut deloc decizia instanței, care a specificat foarte clar care sunt restricțiile. Așa că dacă doriți interviu de la domiciliu, poftim, mergeți la avocați, depuneți o cerere, iar eu voi decide dacă accept au nu”, a declarat Dodon.

De menționat că fostul șef de stat, Igor Dodon, a oferit un interviu, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru postul de televiziune rus Rossia 24, din arest la domiciliu. În cadrul acestuia, Dodon a vorbit despre situația din țară, despre criza gazelor, aderarea la UE, regiunea transnistreană, dar și despre dosarul penal în care figurează. Acesta este al doilea interviu oferit de Dodon din arest la domiciliu. Anterior, ex-președintele a vorbit într-un interviu pentru mass-media din Republica Moldova.

***

Igor Dodon se află în prezent în arest la domiciliu. Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: