Captură video

Deputatul Radu Marian face apel la SIS să verifice jurnalista de la Rossia 24 care i-a luat interviu lui Dodon: „Într-adevăr este o problemă”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian îi cere Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice jurnalista de la Rossia 24, care i-a luat interviu, la sfârșitul săptămânii trecute, fostului președinte Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu.

„Este nevoie să se vină cu o explicație din partea organelor, dar din câte înțeleg această doamnă a venit mai demult la rude în Moldova. Înțeleg că a venit până la începutul războiului și nici nu a fost în competențele legale ale instituțiilor să i se refuze intrarea în țară. Cum a ajuns acum să dea interviu la Dodon, într-adevăr este o problemă, și fac un apel la SIS să vină cu explicație cu referire la această propagandistă”, a declarat Marian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

De menționat că, recent, Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumentează cazul lui Dodon, a declarat că procurorii nu au fost notificați despre nicio vizită a unui reprezentant a instituțiilor mass-media din țară sau din afara țării la domiciliul lui Dodon. Mai mult, Iarmaliuc declară că nici instanța de judecată nu ar fi anunțat procurorii despre o astfel de cerere – procedură obligatorie în cazul în care ea ar fi fost depusă.

„Arestarea la domiciliu, ca măsură preventivă, presupune aceeași izolare a învinuitului de societate în vederea efectuării normale a urmării penale. Are aceeași natură precum măsura preventivă arestul preventiv, numai că învinuitul nu este plasat în penitenciar, dar la domiciliul acestuia, neavând posibilitatea să comunice cu alte persoane decât familia sa. Asta este logica măsurii preventive. Orice persoană, alta decât rudele, care doresc să meargă la domiciliu, trebuie să notifice fie organul de urmărire penală, fie instanța de judecată care a aplicat această măsură preventivă. Noi nu am fost notificați despre nicio vizită”, a declarat Iarmaliuc.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon a declarat că nu a încălcat decizia instanței atunci când a primit jurnaliști în casa sa, deși se află în arest la domiciliu. „Nu am încălcat absolut deloc decizia instanței, care a specificat foarte clar care sunt restricțiile. Așa că dacă doriți interviu de la domiciliu, poftim, mergeți la avocați, depuneți o cerere, iar eu voi decide dacă accept au nu”, a declarat Dodon.

De menționat că fostul șef de stat, Igor Dodon, a oferit un interviu, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru postul de televiziune rus Rossia 24, din arest la domiciliu. În cadrul acestuia, Dodon a vorbit despre situația din țară, despre criza gazelor, aderarea la UE, regiunea transnistreană, dar și despre dosarul penal în care figurează. Acesta este al doilea interviu oferit de Dodon din arest la domiciliu. Anterior, ex-președintele a vorbit într-un interviu pentru mass-media din Republica Moldova.

***

Igor Dodon se află în prezent în arest la domiciliu. Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție va contesta în instanță decizia privind picarea Vettingului? Răspunsul lui Dragalin

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că a aflat despre faptul că a picat evaluarea Vetting săptămâna trecută, când a revenit în Republica Moldova din SUA, și se afla în vizită la foștii colegi de muncă. Aceasta a spus că intenționează să conteste decizia dacă va fi însoțită de interdicția de a deține funcții publice temporar, așa cum prevede legea în cazul persoanelor care nu promovează evaluarea externă. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Gonța Media” de pe YouTube, care a fost publicat pe 16 iunie.

Momentul când am aflat a fost un pic ironic. Am ajuns joi seara (din SUA – n. r.) și vineri am trecut pe la Procuratura Anticorupție să-mi văd foștii colegi. Eram acolo, mergeam din birou în birou, vorbeam cu procurorii și acolo am aflat că n-am trecut Vetting-ul. Cineva a văzut pe Telegram știrea, de fapt, eu după am deschis email-ul și am văzut raportul de la Comisie”, a declarat Veronica Dragalin.

Aceasta a menționat că se aștepta că urma să primească informații despre procedura sa de evaluare de la Comisia Vetting.

Pentru că săptămâna trecută am primit o comunicare cam stranie, din punctul meu de vedere, de la secretariatul Comisiei, care m-a informat că unul din membrii Comisiei, din completul meu, a declarat conflict de interes față de mine și că altul tot a declarat conflict de interes. Și deci s-a înlocuit un membru din completul meu pentru evaluare. Mi s-a părut foarte straniu pentru că, în primul rând, eu mi-am dat demisia cu aproape patru luni în urmă, dacă nu greșesc, în februarie. Trebuia automat… Nu știu dacă dura foarte mult să scrie cineva acel raport. Și tot așteptam, așteptam și n-am primit nimic de la Comisie. Și uite că săptămâna trecută mă informează că totuși s-a schimbat o persoană. (…) Am cerut să-mi explice cam din ce motiv are dl. Lebedinschi un conflict de interes cu mine acum, nu un an în urmă când a fost pornită această procedură și el era parte din completul meu. Am primit un răspuns de la Comisie că subiecții evaluării nu au dreptul la fel de informație.

Deci, eu idee nu am ce potențial conflict ar putea exista față de mine pentru membrul Comisiei care a fost înlocuit. Eu cred că se ridică așa o bănuială că poate acest membru nu era înlocuit să semneze un raport care arată cum arată acum. Poate asta a fost cauza, pentru că altă explicație obiectivă nu am primit”, a adăugat ea.

Ex-șefa PA a mai spus că presupune că momentul în care a venit raportul Comsiei Vetting privind nepromovarea evaluării ar avea legătură și cu interviu pe care l-a acordat pentru „Gonța Media”. „Poate cineva se aștepta că eu voi anunța că lansez o campanie politică sau altceva. Nu cred că aceste lucruri au fost coincidențe până la urmă”, a menționat aceasta.

Veronica Dragalin, care a picat Vetting-ul fiindcă a demisionat în timp ce procedura de evaluare se afla în curs de desfășurare, a precizat că, dacă în urma acestei decizii, vor fi aplicate interdicții în privința sa, se va adresa în instanță. Menționăm că, potrivit legislației, persoanele nu pot deține funcții publice pentru o perioadă de la 5 la 7 ani.

Dacă vor fi i se vor impune interdicții în privința mea, drepturile mele de a avea o funcție publică în Moldova, nu neapărat de a candidata, dar orice altă funcție de demnitate publică, cumva eu n-aș putea să am 5-7 ani înainte… Mie nu mi se pare asta constituțional. Am de gând să contest asta în instanța de judecată”, a declarat ea.

Amintim că Comisia Vetting a început evaluarea externă Veronicăi Dragalin pe 24 mai 2024. Pe 12 iunie, Comisia Vetting a adoptat raportul prin care se constată că aceasta nu a promovat evaluarea pe motiv că a demisionat în timpul procedurii. Documentul urmează a fi examinat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, depunerea cererii de demisie după expirarea termenului de 20 zile de la notificarea privind inițierea evaluării, indiferent de motivul invocat, se echivalează cu nepromovarea evaluării.

Veronica Dragalin și-a depus cererea de demisie pe 19 februarie 2025, iar mandatul i-a încetat pe 4 martie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: