„Deschideți mai multe secții în Rusia”. Un grup de persoan, în frunte cu echipa lui Șor, a protestat la CEC
Full Article 3 minutes read

„Deschideți mai multe secții în Rusia”. Un grup de persoan, în frunte cu echipa lui Șor, a protestat la CEC

Congresul Comunităților Ruse din Moldova, condus de Valerii Klimenko, care este afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a organizat un protest la Comisia Electorală Centrală (CEC), în data de 30 septembrie. Manifestanții au cerut ca numărul secțiilor de votare din Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional să fie mărit. Valerii Klimenko a înaintat autorității electorale și o sesizare în acest sens. 

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului CEC, unde au protestat față de numărul de secții de votare plănuite pentru a fi deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, care, în opinia lor, este prea mic. A fost prezent inclusiv Valerii Klimenko, membru al echipei lui Ilan Șor și conducătorul Congresului Comunităților Ruse din Moldova, care este organizatorul manifestației. De asemenea, au participat politicienii Alexei Lungu și Iurii Vitneanski – afiliați lui Șor, care este condamnat la 15 de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Manifestanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum: „CEC, nu mai îndeplini oridinele criminale ale autorităților”, „Deschideți mai multe secții în Rusia” și „Maia, te temi de vocea poporului?”. De asemenea, ei au scandat „Victorie”, „Jos Maia Sandu” și „Noi suntem poporul”.

Congresul Comunităților Ruse din Moldova solicită CEC să renunțe la o decizie ilegală dictată exclusiv de considerente politice și să deschidă secții de votare în toate centrele regionale ale Federației Ruse situate în limitele circumscripțiilor din Ural, Centru, Sud și Nord-Vest”, a declarat Valerii Klimenko în timpul acțiunii de protest.

El a adăugat că intenționează să se adreseze președintelui rus, Vladimir Putin, Dumei de Stat și Consiliului Federației cu propunerea de a nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului din Republica Moldova, dacă Comisia Electorală Centrală nu va mări numărul de secții de votare din Rusia.

Totodată, în cadrul protestului, Klimenko a depus la Comisia Electorală Centrală o sesizare, din partea Congresului Comunităților Ruse din Moldova, cu solicitarea de a mări numărul secțiilor de votare din Rusia.

***

Precizăm că CEC a aprobat constituirea a cinci secții de votare în Rusia pentru scrutinul prezidențial și referendumul constituțional, mai puține decât pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021, atunci când au fost deschise 17. Iar recent, Ministerul Afacerilor Externe recomandat autorității electorale să deschidă doar două secții de votare în Rusia, ambele în incinta ambasadei Republicii Moldova. MAE a argumentat că, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, declanșat de autoritățile ruse, Serviciul de Informații și Securitate a stabilit că va putea asigura securitatea funcționarilor electorali și alegătorilor doar pe teritoriul misiunii diplomatice.

CEC examinează propunerea și urmează să ia o decizie cu privire la aceasta.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE se vor desfășura în data de 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: