Premierul Ion Chicu a îndemnat participanții la protestul care se va desfășura astăzi în fața parlamentului să nu uite de măști de protecție. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, acesta a îndemnat „ambii prezidenți să renunțe la acțiuni care pun în pericol sănătatea oamenilor”.
„Oameni buni, care veniți la protest. Luați măști cu voi. Nici un prezident nu merită sănătatea voastră. Idolii pe care ni-i facem astăzi, au stat ca mielușeii și au tăcut, când în ședințe de guvern prin 2013-2014 se decidea furtul miliardului sau cedarea aeroportului ”la Habarovsc”. Ne chemau oare atunci la protest? Ascultau ei atunci de Ambasadorul, care ne îndemna să ieșim în stradă să arătăm că suntem oameni? Luați măști, oameni buni. Și deschideți tare ochii”, a scris Ion Chicu cu câteva ore înainte de protestul anunțat de președinta aleasă a țării, Maia Sandu.
De asemenea, Ion Chicu a îndemnat parlamentarii să se concentreze pe examinarea proiectelor bugetar-fiscale și a făcut un apel către Maia Sandu și Igor Dodon: „Solicit ambilor prezidenți să manifeste maximă responsabilitate față de oameni și să renunțe la acțiuni care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor”.
***
Lidera PAS Maia Sandu a chemat cetățenii să participe pe 3 decembrie, la ora 10, la un protest în fața parlamentului, după ce PSRM a înregistrat un proiect de lege privind scoaterea SIS-ului din subordinea președinției.
Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi și cel al Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc s-au solidarizat cu Maia Sandu și și-au chemat și ei susținătorii la protest.
De cealaltă parte, unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul socialist Vasile Bolea, a argumentat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că Maia Sandu, în calitatea sa de președintă a Republicii Moldova și comandat suprem al forțelor armate, ar putea utiliza instrumentele și instituțiile pe care le are în subordonare pentru a aduce destabilizarea în regiune. Acesta a făcut trimitere la faptul că Maia Sandu deține și cetățenia României.
În vara anului 2019, deputații ACUM și PSRM au votat pentru revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Președinției, de unde a fost scos în decembrie 2016.