Banatul Azi

Desfășurarea expozițiilor, festivalurilor și târgurilor agricole specializate a fost permisă, în pofida situației epidemiologice

Desfășurarea expozițiilor, festivalurilor și târgurilor agricole specializate va fi permisă. Decizia a fost anunțată pe 24 septembrie, de către Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP), care s-a întrunit în ședință.

Membrii CNESP au stabilit mecanismul de gestionare a crizei pandemice la nivel național ca urmare a ajustării criteriilor pentru aprecierea situației epidemiologice și racordării acestora la metodologiile aplicate la nivel internațional.

Astfel, gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 vor fi atribuite la nivel teritorial, în dependență de mai mulți indicatori, care vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică vor stabili măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

De asemenea, se admite desfășurarea expozițiilor, festivalurilor și târgurilor agricole specializate, cu respectarea instrucțiunilor privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID – 19.

Totodată, a fost permisă desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta instituțiilor teatral – concertistice și a caselor de cultură. Decizia finală de a redeschide instituțiile de cultură va aparține fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menționate în instrucțiunea CNESP.

Numărul spectatorilor va fi limitat la 50% din capacitatea sălilor, cu respectarea distanței între persoane de cel puțin 1.5 metri. Purtarea măștilor va fi obligatorie pe toată durata evenimentului, care nu va depăși 2 ore.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID-19, măsurile restrictive vor fi revizuite.

Precizăm că, pe 24 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate alte 721 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și opt decese în rândul pacienților infectați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali de rang înalt au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina, care participă la campania de informare. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

 „Dacă acum un deceniu mai existau ucraineni care simpatizau cu acțiunile militare ale Rusiei, acum aproape că nu mai e nimeni care să susțină ‘lumea rusă’ (Russkiy mir)”, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco. „Așa că agențiile rusești de informații și-au schimbat abordarea și oferă bani”, a subliniat acesta.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: