„Despre revenirea în politică – în prezent mă ocup de asta”. Platon, despre reîntoarcerea în Moldova și condamnarea în Rusia
Full Article 4 minutes read

„Despre revenirea în politică – în prezent mă ocup de asta”. Platon, despre reîntoarcerea în Moldova și condamnarea în Rusia

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal în Moldova pe trei capete de acuzare, își anunță revenirea în politică, după ce tribunalul din Moscova de l-a condamnat pe 27 iulie la 20 de ani de închisoare. Platon spune că lucrează în prezent la un nou proiect politic. Declarațiile au fost făcute pe 27 iulie într-un interviu pentru Ziua.md

„Am planuri să mă întorc în Republica Moldova, dar atunci când sistemul de drept, sistemul judiciar vor servi legea, nu guvernarea. Atunci, imediat, în aceeași clipă, voi reveni. Despre revenirea în politică – în prezent mă ocup de asta, formăm o echipă și mergem înainte. Ce fel de formă juridică va fi, existentă acum sau o altă variantă, nu este atât de important. Important este conținutul acestui partid”, a spus omul de afaceri.

Veaceslav Platon susține că decizia tribunalului din Moscova de a-l condamna la 20 de ani de închisoare este „pentru uz intern în Federația Rusă”.

„În ziua de astăzi, este un semn al „proastelor maniere” dacă nu ai vreo condamnare în Rusia sau cel puțin să nu fii dat în căutare în Rusia. Iată de ce, abordez problema din perspectivă filosofică. Cu ce nu s-ar distra un copil, important să nu plângă… Este o decizie pentru „consum intern” în Federația Rusă. Dacă cumva ei cred că o vor pune în aplicare, atunci eu le doresc succes. Judecătoria din Tveri și întreg sistemul de justiție din Federația Rusă este cunoscut prin ignoranță totală față de lege și de bun de simț. Sunt surprins de ce până acum nu mi-au fost înaintate învinuiri pentru vreo postare pe internet, pe Facebook undeva pentru calomnie sau altceva. Și încă un termen de 15 ani. Adică să comentez o decizie de judecată din Federația Rusă pur și simplu nu are niciun sens, pentru că acestea au ieșit de mult din limitele bunului simț. Lasă-i să se joace, dacă nu au cu ce să se ocupe, să se ocupe cu asta. Atât. Nimic mai mult”, a declarat Platon.

Amintim că tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: