Dezbateri electorale Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. LIVE TEXT
Full Article 9 minutes read

Dezbateri electorale Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. LIVE TEXT

Pe 27 octombrie, la Palatul Republicii din Chișinău, se desfășoară dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo – candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Potrivit regulamentului agreat de Sandu și Stoianoglo, cei doi pretendenți la șefia statului își vor adresa câte 10 întrebări. Întrebările vor avea o durată maximă de un minut, iar răspunsurile vor fi limitate la două minute, urmate de o replică – de un minut. Înainte de aceasta, candidații vor avea un mesaj de salut către alegători, iar după runda de întrebări-răspunsuri vor avea o adresare finală către cetățeni. Dezbaterile se desfășoară fără moderator.

11.15: Stoianoglo, cuvânt de încheiere: „Haideți să încheiem această campanie corect. Haideți să menținem pacea civilă în țara noastră”

11.14: Sandu, cuvânt de încheiere: „Alegerile care vin sunt despre cum vom trăi fiecare dintre noi. (…) Țara noastră are o șansă reală să devină pare din Europa. Eu am toată încrederea în înțelepciunea și decizia dumneavoastră”.

11.10: Sandu: „Noi respectăm legea, dumneavoastră nu o respectați. (…) Avem obligația ambii să ne asigurăm că votul este protejat”.

11.10: Stoianoglo a întrebat-o pe Sandu dacă se va ajunge la situația că nu se vor recunoaște alegerile, dacă pierde scrutinul.

11.03: Stoianoglo: „Cu regret, confundați permanent atribuțiile președintelui și a procurorului. Procurorii trebuie să investigheze dosarele penale. Dosarele penale nu pot fi pornite pe baza declarațiilor sau comenzilor politice. Se pornesc pe baza probelor suficiente și a bănuielilor rezonabile. (…) Despre bani: nu este important dacă au fost sau nu bani, ci dacă dosarul a fost pornit ilegal: toate acțiunile operative au fost făcute în afara procesului penal și nu pot fi folosite drept dovadă. Sunt sigur că la comanda dumneavoastră dosarul a ajuns în instanța de judecată”

11.00: Sandu: „Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că, în „kuliok-ul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani”.

10.54: Stoianoglo: „Eu nu fac niciodată comparație dintre ajutorul care vine din partea Europei și din partea Rusiei. Noi trebuie să vorbim de relațiile bilaterale cu toți partenerii”.

10.54: Sandu i-a solicitat lui Stoianoglo să enumere 10 proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova.

10.52: Sandu: „Rezultatele se măsoară nu după numărul întâlnirilor. (…) Noi avem o conlucrare în interesul cetățenilor de pe ambele maluri și repet noi am reușit să menținem pacea”.

10.50: Stoianoglo i-a reproșat candidatei că „pe parcursul mandatului dumneavoastră nu ați avut nici o întâlnire cu reprezentanții regiunii transnistrene”.

10.48: Stoianoglo: „Eu sunt adeptul Uniunii Europene, dar eu nu am participat la referendumul care dumneavoastră l-ați propus din cauza că acest referendum a urmărit numai scopurile dumneavoastre personale”.

10.46: Sandu: „Cum veți discuta cu liderii europeni în situația în care toată lumea a văzut care este atitudinea dumneavoastră față de integrarea europeană la acest referendum?”.

10.41: Stoianoglo: „Vă rog să renunțați la declarații false. Eu nu am și nu am avut nicio relație nici cu domnul Platon, nici cu domnul Șor, nici cu alții despre care spuneți că stau în spatele meu. Eu voi crea o echipă de tehnocrați. (…) Vă rog să aduceți probe. Nu aveți, nu ați avut și nu veți avea nici o probă despre legăturile cu persoanele de care spuneți”.

10.40: Sandu: „Conducerea unei țări este un act de maximă responsabilitate. Pentru a conduce o țară e nevoie de o echipă. Noi știm câțiva oameni din echipa dumneavoastră: Platon, Șor, Dodon. Dar vrem să știm care sunt ceilalți”.

10.37: Sandu: „Numiți o țară europeană unde se aduc bani și se cumpără voturile cetățenilor”.

10.36: Stoianoglo i-a cerut candidatei să numească „măcar o țară a UE în care consiliul pentru investiții interzice canale de televiziune”.

10.36: Sandu: „Dumneavoastră chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei?”.

10.35: Stoianoglo: „Vă garantez că relațiile cu România nu numai că se vor îmbunătăți, dar se vor întări”.

10.34: Sandu: „Dumneavoastră sunteți cetățean român. Dar sunteți susținut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeți că puteți construi o relație bună cu România?”.

10.34: Sandu: „E adevărat că trebuie simplificată legislația cu privire la trimiterea banilor. Această legislație a fost făcută mai riguros ca să împiedice venirea banilor lui Șor în țară. Dar vedem că asta nu a funcționat. De aceea, guvernarea va revedea legislația și va face mai simplă situația transferurilor oamenilor care muncesc cinstit”.

10.33: Stoianoglo: „Diaspora nu mai poate la participa la programul „Prima Casă”, nu mai poate cheltui liber banii câștigați în străinătate, trebuie să demonstreze proveniența. Diaspora din Rusia este lipsită de dreptul de a trimite bani în Moldova”.

10.31: Sandu: „Tot ce am făcut a fost și pentru cetățenii de acasă, și pentru cei din afara țării”.

10.30: Stoianoglo a întrebat-o ce a realizat pentru diaspora și muncitorii imigranți.

10.29: Sandu: „Domnule Stoianoglo, dumneavoastră chiar credeți în ceea ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei”.

10.27. Stoianoglo: „Noi vom stabili și vom dezvolta relațiile bune și de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare și în primul rând cu vecinii noștri – cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare – cu Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia, China. (…) Noi susținem Ucraina în războiul care este în timpul actual. (…) Eu sunt sigur că relațiile noastre, atunci când eu o să fiu președinte, cu Ucraina vor fi mai puternice decât în timpul actual”.

10.27: Sandu l-a întrebat „cum în calitate de președinte veți stabili o relație bună cu Ucraina”.

10.26: Sandu: „Îmi pare rău că umblați cu falsurile”.

10.25: Stoianoglo: „Atunci când dumneavoastră ați venit la guvernare în 2021, în parlament și în guvern, datoria de stat era de 78 miliarde lei. La finele anului, conform bugetului, 129 miliarde de lei. Adică cu 50 miliarde mai mult decât a fost”.

10.23: Sandu: „Domnule Stoianoglo, dumneavoastră chiar nu puteți să consultați statisticile. (…) Datoria externă, astăzi, este exact la același nivel cum era în anul 2020”.

10.22: Stoianoglo: „Fostul dumneavoastră coleg, Andrei Năstase, afirmă că în ultimii patru ani datoria externă a Moldovei a crescut de 4 ori. Iar domnul Filat susține că investițiile în capital sunt cu 50% mai mici decât în 2014. Este aceasta o realitate și de ce activitatea dumneavoastră internațională aduce doar efecte negative?”

10.17: Sandu: „Domnule Stoianoglo îi mințiți pe oameni când le spuneți că nu s-a construit nimic. (…) Sigur că e nevoie de mult mai mult”.

10.15: Stoianoglo i-a spus Maiei Sandu că guvernarea „nu a făcut nimic și tot ce a făcut – doar închide”. Totodată el a adăugat că Maia Sandu în patru ani a venit „numai cu 8 inițiative legislative” și a întrebat-o: „Cu ce vă ocupați doamna președintă?”.

10.14: Stoianoglo: „Noi vom promova un alt model în economie. O economie legată de inițiativa oamenilor. (…) Vom propune un model cu schimbarea structurii economiei, cu promovarea tehnologiilor, cu promovarea industriei. (…) Noi vom continua tot ce a fost făcută de guvernarea dumneavoastră corect și în același timp vom anula toate eșecurile pe care dumneavoastră le-ați făcut”.

10.13. Sandu a declarat că autoritățile au reușit să mobilizeze în ultima perioadă resurse externe pentru ca să-i ajute pe cetățeni și l-a întrebat pe Stoianoglo: „Cum puteți dumneavoastră ajuta omul simplu din Republica Moldova?”.

10.11: Sandu: Sancțiunile se impun ca să se oprească războiul, pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri. (…) Noi am deconectat Republica Moldova de această dependență și am oferit compensații”.

10.09: Stoianoglo: „La cazul lui Platon putem reveni doamnă președinte și discutăm și asta, dar acum prima întrebare. Este un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Pe de o parte, ați menținut relații diplomatice cu Rusia, iar pe de altă parte v-ați alăturat la sancțiunile internaționale împotriva acesteia, lipsind astfel Moldova atât de piețe cât și de resurse energetice. Acum primim același gaz rusesc dar intermediar la un preț mai mare. Era obligatoriu pentru Moldova, ca stat candidat la UE, să se alăture la sancțiunile respective?”.

10.09: Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo de ce nu a ținut cont de dosarele lui Platon „care erau în desfășurare și datorită deciziei dumneavoastră el a putut să plece din țară”.

10.07: Stoianoglo a răspuns că a fost un „procuror general exemplar”.

10.06: Maia Sandu l-a întrebat pe Alexandr Stoianoglo cum poate convinge cetățenii că poate fi un președinte „mai bun decât a fost procuror general”.

10.05: Alexandr Stoianoglo: „Astăzi trebuie să știți ce nu voi face eu: ca persoană care a fost implicată în procesul de negocieri: garantez că granițele vor rămâne deschise, promit că nu vor exista represiuni asupra oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale. Ca și susținător ferm al integrării europene, propun doamnei Maia Sandu semnarea declarației comune privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs trebuie să continue”.

10.03: Maia Sandu: „Noi știm cine se ascunde în acest cal troian: Platon, Șor, Dodon. Dar nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Alexandr Stoianoglo. Este o dezbatere despre două alternative de dezvoltare a țării: alegere între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru”.

10.03: Dezbaterile au început.

09.30: Potrivit tragerii la sorți, Maia Sandu va începe prima dezbaterea electorală.

Amintim că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo sunt candidații care au acces în turul II al alegerilor prezidențiale. Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală, în primul tur, Maia Sandu a acumulat 656 852 voturi (42.49%), iar Alexandr Stoianoglo – 401 215 (25.95%).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: