„Diaspora reprezintă un electorat paralel al R. Moldova”. Igor Dodon, după anunțarea rezultatelor alegerilor
Full Article 3 minutes read

„Diaspora reprezintă un electorat paralel al R. Moldova”. Igor Dodon, după anunțarea rezultatelor alegerilor

Igor Dodon a făcut primele declarații după primul tur al scrutinului prezidențial. Acesta a felicitat-o pe Maia Sandu pentru rezultatele obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale și a menționat că în turul doi speră la o mobilizare mai amplă a cetățenilor și le-a mulțumit celor care l-au votat în scrutinul de ieri. La fel, Igor Dodon a remarcat că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și că acei alegători reprezintă un electorat paralel al Republicii Moldova, care are are propria viziune și propriile preferințe politice.

„Vreau să felicit contracandidatul de pe dreapta, doamna Maia Sandu, care a trecut în turul 2 cu un rezultat bun. Nouă, ambilor, ne revine să continuăm împreună lupta electorală, timp de încă două săptămâni. Ne vom întâlni și la dezbateri televizate. Observăm că, după patru ani, istoria se repetă. Se confruntă aceiași concurenți ca și în 2016”, a menționat Igor Dodon în discursul său.

Potrivit lui Dodon, cetățenii din diaspora se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova.

„Noi cu toții am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și putem spune că diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată rezultatul votului. E și aceasta o realitate a democrației”, a spus Dodon.

Igor Dodon regretă faptul că nu a ieșit mai multă lume la vot și speră ca în turul doi al alegerilor prezidențiale care va avea loc pe 15 noiembrie, alegătorii să se mobilizeze mai bine.

„Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor care mi-au oferit votul și, în general, tuturor cetățenilor care și-au făcut datoria civică și au participat la votare. Desigur că ar fi fost bine dacă mai multă lume ar fi ieșit la vot, pentru a defini cât mai clar voința poporului Moldovei. Dar sper că o asemenea mobilizare se va realiza în turul 2, pe 15 noiembrie”, a mai declarat Igor Dodon.

Amintim că ân 2016, Igor Dodon și Maia Sandu au luptat în turul II pentru fotoliul de președinte, însă candidata PAS a pierdut în favoarea candidatului PSRM, Igor Dodon, înregistrând un scor de 47,89%, în timp ce contracandidatul său a acumulat 52,11%.

Menționăm că Comisia Electorală Centrală a procesat toate procesele verbale privind alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Astfel, rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat cele mai multe voturi – 36,16%. Igor Dodon s-a clasat pe locul doi cu 32,61% dintre voturile alegătorilor care au mers la secții.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: