În spitalele din Moldova va fi lansată „telemedicina”. Asta înseamnă că medicii vor putea să facă schimb de informații în regim online, privind tratamentul pacienților infectați cu coronavirus și se vor putea consulta cu specialiștii cu renume în cazurile grave. Despre acest lucru a anunțat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ediției din 22 septembrie a emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
„De la 1 octombrie vom lansa un serviciu nou – telemedicina. Vreau să mulțumesc partenerilor care ne-au oferit tablete pe care le distribuim în spitale, este vorba și de Terapie Intensivă. Vor beneficia de ghidaj metodic din partea catedrelor, a specialiștilor notorii și cazurile grave vor putea fi consultate la o etapă precoce și nu atunci când se agravează situația. Și nu telefonic. Se vor fotografia, filma pacienții, parametrii vitali și acest ghidaj va fi efectuat la distanță”, a relatat Dumbrăveanu.
Menționăm că telemedicina permite accesul rapid la consultații medicale, indiferent de distanța dintre medic și pacient. Cu ajutorul tehnologiilor moderne de comunicație medicii pot consulta, trata și monitoriza pacienții aflați la distanță, fără a fi compromise standardele asistenței medicale.
Ministrul Sănătății a mai spus că, datorită susținerii din partea Băncii Mondiale, este preconizată renovarea parcului de reanimobile, atât pentru copii, cât și pentru adulți. De asemenea, autoritățile planifică reconcepția serviciului Aviasan, în cadrul căruia, potrivit ministrului Sănătății, se atestă o lipsă de specialiști, inclusiv din cauza salarizării care nu este una motivantă. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, specialiștii sunt renumerați în funcție de numărul de ore de muncă prestate.
„Scuzați comparația, dar ei lucrează în același regim ca și pompierii: poți să stai 24 de ore și să nu ai niciun incendiu, dar în decursul unei săptămâni poți să ai un incendiu sau două incendii devastatoare”, a precizat Dumbrăveanu.