Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că va examina posibilitatea retragerii titlului „Educatorul anului 2024” câștigătoarei premiului I în cadrul concursului „Pedagogul anului 2024” – Valentina Moscalu, directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani. Se întâmplă după ce s-a aflat că Moscalu a fost sancționată de două ori în legătură cu activitatea sa profesională.
„Ministerul Educației și Cercetării inițiază examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024” câștigătorului premiului I în cadrul concursului „Pedagogul anului 2024”. Decizia a fost adoptată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate candidatei de către autoritățile publice locale”, a anunțat MEC într-un comunicat.
Instituția a meționat că, potrivit regulamentului de concurs, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului” sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. „Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) din raionul Rîșcani nu a inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare în dosarul înaintat pentru etapa republicană a concursului. Menționăm că verificarea dosarelor de concurs ale candidaților ține de responsabilitatea OLDSI și a autorităților publice locale, care desemnează învingătorii etapei raionale a concursului”, a comunicat ministerul.
Dosarele înaintate la etapa republicană a concursului sunt examinate de o comisie constituită din specialiști în domeniul educației, care evaluează candidații înaintați de direcțiile raionale în baza a trei probe de concurs: „Inteligența profesională”, „Ora publică” și „Masterclass”. Potrivit mnisterului, comisia a apreciat „înalt” competențele pedagogice ale candidatei.
Totodată, MEC a subliniat că lipsa celor mai mici suspiciuni cu privire la probitatea profesională a candidaților este esențială pentru menținerea prestigiului concursului „Pedagogul anului”.
„Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat prin introducerea obligației candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină”, a conchis MEC.
Precizăm că, pe 11 octombrie, liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a scris pe rețelele de socializare că Valentinei Moscalu i-au fost aplicate două mustrări aspre doar în acest an. Cea mai gravă dintre ele – în aprilie 2024. Potrivit politicianului, sancțiunea a fost aplicată pentru că Moscalu, care a activează și ca educator de schimb în aceiași instituție de educație timpurie, a părăsit copiii de la grupa medie, lăsându-i în grija ajutorului de educator, cumular intern de funcții, ce avea în același timp și alte obligațiuni, iar uneori copiii „rămâneau singuri pentru perioade de la 5 la 25 minute”.
***
Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape și a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului pentru două arii curriculare distincte. La competiție au participat cadre didactice din întreaga țară, iar din fiecare categorie au fost selectați câte trei câștigători. Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC, iar cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!