Playtech

Directorul Orchestrei „Lăutarii” și primarul de Strășeni, printre personalitățile decorate de Klaus Iohannis

Mai multe personalităţi din Republica Moldova care activează în domeniul culturii au fost decorate de preşedintele Klaus Iohannis cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. 

Distincţia este oferită cu ocazia marcării Centenarului Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, precum şi cu ocazia celebrării a 30 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Moldova, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, persoanele decorate sunt:

* Alexandru Bantoş, redactor şef al Revistei de cultură şi ştiinţă „Limba Română”;

* Nicolae Botgros, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”;

* Nicolae Bulat, profesor, istoric şi scriitor, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca;

* Valentina Casian, primar al oraşului Străşeni;

* Vitalie Ciobanu, scriitor, ziarist, comentator la „Radio Europa Liberă”;

* Gheorghe Cojocaru, istoric, director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, comentator la „Radio Europa Liberă”;

* Alexandru Grecu, actor şi regizor, preşedintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova;

* Petru Hadârcă, actor şi regizor;

* Vladimir Mischevca, istoric;

* Viorica Moraru, director executiv al Complexului „Vatra Neamului”;

* Ion Negrei, om politic, istoric;

* Nicolae Negru, analist politic;

* Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova;

* Simion Ropot, redactor şef la Monitorul Oficial al Republicii Moldova;

* Teodora Rotaru, medic, scriitoare;

* Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice ridicate în perioada 1918-1940;

* Maria Sargun, cercetător bibliograf;

* Tudor Ungureanu, muzician, conducătorul ansamblului etno-folcloric Ştefan Vodă;

* Anatol Vidraşcu, CEO al Grupului Editorial „Litera”, preşedinte al Institutului Cultural European;

* Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: