Discriminare la un concurs de angajare organizat de o primărie din Cimișlia? Precizările Consiliului pentru egalitate

Primăria Hîrtop din raionul Cimișlia a organizat un concurs public pentru funcția de șef al Centrului de Cultură din localitate, iar una din cerințele înaintate candidaților a fost prezentarea unui certificat medical care atestă aptitudinea fizică și neuropsihică a acestora. În urma unei petiții, Consiliul pentru egalitate a constatat că această solicitare este discriminatorie și a recomandat excluderea acesteia.

Potrivit unui comunicat al Consiliului pentru egalitate, Primăria Hîrtop a publicat anunțul privind desfășurarea concursului pentru funcția de șef al Centrului de Cultură, iar printre cerințele față de candidați s-a regăsit și obligativitatea prezentării unui certificat medical care atestă aptitudinea fizică și neuropsihică a candidaților.

Ulterior, o femeie a depus o plângere cu privire caracterul discriminatoriu al cerințelor de participare la concursul respectiv. Petiționara a considerat că acest lucru dezavantajează persoanele cu anumite afecțiuni ale sănătății și persoanele cu dizabilități, acestea fiind obligate să dezvăluie informații personale.

Consiliul a constatat că această cerință nu este prevăzută de legislația în vigoare, iar în cazul concursului pentru funcția respectivă nu sunt aplicabile reglementările privind funcțiile publice. Totodată, regulamentul de organizare a centrelor de cultură nu prevede această cerință față de candidați, iar Codul muncii permite solicitarea unui astfel de document doar în cazuri specifice. Consiliul a atenționat și faptul că formularul 086/e, solicitat de Primărie, conține informații confidențiale protejate de lege.

Consiliul a considerat că impunerea unei astfel de cerințe, care nu are temei legal, descurajează persoanele cu afecțiuni sau dizabilități să participe la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante și le limitează accesul la muncă”, a precizat Consiliul pentru egalitate.

Astfel, Consiliul a decis că faptele constatate constituie discriminare și a recomandat Primăriei Hîrtop să excludă cerința privind prezentarea certificatului medical din lista actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante.

Hotărârea poate fi contestată, în termen de 30 de zile, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

03 25 Decizie Constatare Votat by Ana-Maria

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: