Discuții tete-a-tete între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului. Se va ajunge la un compromis?
Full Article 2 minutes read

Discuții tete-a-tete între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului. Se va ajunge la un compromis?

O discuție directă între reprezentanții Chișinăului și cei ai Tiraspolului, pvind definitivarea Protocolului rundei de negocieri de la Bratislava se desfășoară astăzi, 16 decembrie, la Chișinău. Anunțul a fost făcut înainte de întâlnire, de către vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Acesta a precizat că la întrunire participă negociatorul-șef din partea Tiraspolului, Vitalie Ignatev. 

„Astăzi vom încerca să definitivăm textul protocolului rundei „5+2” de la Bratislava, care a avut loc încă la începutul lunii octombrie”, a declarat Flenchea.

Oficialul a precizat că rămâne un singur punct asupra căruia părțile trebuie să găsească un compromis.

„OSCE va întreprinde eforturile organizatorice ca să reușim să îl semnăm până la începutul sărbătorilor de iarnă. După care, indiferent de rezultatul acestor negocieri, împreună cu Vitalie Ignaetiv vom avea discuții asupra unui spectru mai larg de probleme sociale și economice, în primul rând”, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare.

Acesta a mai menționat că discuțiile se vor axa, de asemenea, pe tema respectării drepturilor omului, libertatea de circulație, activitatea școlilor cu preda în română din stânga Nistrului, dar și probleme fiscale.

Alexandru Fleanchea a precizat că rezultatele întrunirii vor fi anunțate astăzi seara sau mâine dimineață.

Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a anunțat că reprezentanții OSCE au propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Republicii Moldova. Totuși, un protocol în acest sens nu a fost semnat.

Ulterior, în cadrul Consiliului ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care s-a desfășurat în Slovacia, în data de 5 decembrie, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că Moldova va milita în continuare pentru „retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul său”. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: