cotidianul.md

Dispute în debutul ședinței CSP. Ministrul Justiției a propus includerea a trei subiecte noi pe ordinea de zi

Ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu dispute, după ce în debutul acesteia, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus completarea ordinii de zi cu trei subiecte noi, transmite TV8.md

Este vorba despre proiectele ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.

„Data trecută am luat decizia ca să se facă demersul necesar, astfel ca la următoarea ședință Eduard Varzari să aibă actele în regulă. Am discutat acest subiect, nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. Să vină domnul și să vedem dacă s-a discutat cu el. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov  de la (INJ).  Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițitivă”.

În acest context, membra CSP Inga Furtună a declarat că propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP. „Noi suntem într-o poziție dezechilibrată la ședința de astăzi, cred că trebuie programate pentru o altă ședință”, a spus Furtună.

De partea cealaltă, ministrul Justiției a declarat: „Îmi pare rău că ați venit cu un astfel de argument formal. Nu cred că trebuie atât de multă analiză”.

Cât ține de constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că este prerogativa CSP de a elabora un regulament în acest sens. „Dar este contestată legea la Curtea Constituțională, să nu fim în situația că se anulează”.

Drept replică, Sergiu Litvinenco a amintit că este suspendat doar un articol din lege, iar articolul care ține de evaluarea procurorilor nu este suspendat. În final, membrii CSP au decis includerea primului și celui de-al treilea subiect pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: