cotidianul.md

Dispute în debutul ședinței CSP. Ministrul Justiției a propus includerea a trei subiecte noi pe ordinea de zi

Ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu dispute, după ce în debutul acesteia, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus completarea ordinii de zi cu trei subiecte noi, transmite TV8.md

Este vorba despre proiectele ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.

„Data trecută am luat decizia ca să se facă demersul necesar, astfel ca la următoarea ședință Eduard Varzari să aibă actele în regulă. Am discutat acest subiect, nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. Să vină domnul și să vedem dacă s-a discutat cu el. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov  de la (INJ).  Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițitivă”.

În acest context, membra CSP Inga Furtună a declarat că propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP. „Noi suntem într-o poziție dezechilibrată la ședința de astăzi, cred că trebuie programate pentru o altă ședință”, a spus Furtună.

De partea cealaltă, ministrul Justiției a declarat: „Îmi pare rău că ați venit cu un astfel de argument formal. Nu cred că trebuie atât de multă analiză”.

Cât ține de constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că este prerogativa CSP de a elabora un regulament în acest sens. „Dar este contestată legea la Curtea Constituțională, să nu fim în situația că se anulează”.

Drept replică, Sergiu Litvinenco a amintit că este suspendat doar un articol din lege, iar articolul care ține de evaluarea procurorilor nu este suspendat. În final, membrii CSP au decis includerea primului și celui de-al treilea subiect pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: