cotidianul.md

Dispute în debutul ședinței CSP. Ministrul Justiției a propus includerea a trei subiecte noi pe ordinea de zi

Ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu dispute, după ce în debutul acesteia, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus completarea ordinii de zi cu trei subiecte noi, transmite TV8.md

Este vorba despre proiectele ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.

„Data trecută am luat decizia ca să se facă demersul necesar, astfel ca la următoarea ședință Eduard Varzari să aibă actele în regulă. Am discutat acest subiect, nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. Să vină domnul și să vedem dacă s-a discutat cu el. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov  de la (INJ).  Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițitivă”.

În acest context, membra CSP Inga Furtună a declarat că propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP. „Noi suntem într-o poziție dezechilibrată la ședința de astăzi, cred că trebuie programate pentru o altă ședință”, a spus Furtună.

De partea cealaltă, ministrul Justiției a declarat: „Îmi pare rău că ați venit cu un astfel de argument formal. Nu cred că trebuie atât de multă analiză”.

Cât ține de constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că este prerogativa CSP de a elabora un regulament în acest sens. „Dar este contestată legea la Curtea Constituțională, să nu fim în situația că se anulează”.

Drept replică, Sergiu Litvinenco a amintit că este suspendat doar un articol din lege, iar articolul care ține de evaluarea procurorilor nu este suspendat. În final, membrii CSP au decis includerea primului și celui de-al treilea subiect pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: