cotidianul.md

Dispute în debutul ședinței CSP. Ministrul Justiției a propus includerea a trei subiecte noi pe ordinea de zi

Ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu dispute, după ce în debutul acesteia, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus completarea ordinii de zi cu trei subiecte noi, transmite TV8.md

Este vorba despre proiectele ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.

„Data trecută am luat decizia ca să se facă demersul necesar, astfel ca la următoarea ședință Eduard Varzari să aibă actele în regulă. Am discutat acest subiect, nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. Să vină domnul și să vedem dacă s-a discutat cu el. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov  de la (INJ).  Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițitivă”.

În acest context, membra CSP Inga Furtună a declarat că propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP. „Noi suntem într-o poziție dezechilibrată la ședința de astăzi, cred că trebuie programate pentru o altă ședință”, a spus Furtună.

De partea cealaltă, ministrul Justiției a declarat: „Îmi pare rău că ați venit cu un astfel de argument formal. Nu cred că trebuie atât de multă analiză”.

Cât ține de constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că este prerogativa CSP de a elabora un regulament în acest sens. „Dar este contestată legea la Curtea Constituțională, să nu fim în situația că se anulează”.

Drept replică, Sergiu Litvinenco a amintit că este suspendat doar un articol din lege, iar articolul care ține de evaluarea procurorilor nu este suspendat. În final, membrii CSP au decis includerea primului și celui de-al treilea subiect pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: