cotidianul.md

Dispute în debutul ședinței CSP. Ministrul Justiției a propus includerea a trei subiecte noi pe ordinea de zi

Ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a început cu dispute, după ce în debutul acesteia, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus completarea ordinii de zi cu trei subiecte noi, transmite TV8.md

Este vorba despre proiectele ce țin de clarificarea situației privind calitatea de membru al CSP al procurorului Eduard Varzar, revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției și constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general, conform noii legi a Procuraturii.

„Data trecută am luat decizia ca să se facă demersul necesar, astfel ca la următoarea ședință Eduard Varzari să aibă actele în regulă. Am discutat acest subiect, nu înțeleg de ce astăzi domnul Varzari nu este invitat. Să vină domnul și să vedem dacă s-a discutat cu el. De asemenea, propun să solicităm procurorului general Alexandr Stoianoglo revocarea procurorilor Igor Popa și Ruslan Popov  de la (INJ).  Mai propun constituirea unui grup de lucru care să evalueze activitatea procurorului general. Îmi pare rău că trebuie să vin eu cu o astfel de inițitivă”.

În acest context, membra CSP Inga Furtună a declarat că propunerile trebuiau depuse cu cel puțin trei zile înainte și anunțate în conformitate cu regulamentul CSP. „Noi suntem într-o poziție dezechilibrată la ședința de astăzi, cred că trebuie programate pentru o altă ședință”, a spus Furtună.

De partea cealaltă, ministrul Justiției a declarat: „Îmi pare rău că ați venit cu un astfel de argument formal. Nu cred că trebuie atât de multă analiză”.

Cât ține de constituirea grupului care să evalueze activitatea procurorului general, președinta CSP Angela Motuzoc a menționat că este prerogativa CSP de a elabora un regulament în acest sens. „Dar este contestată legea la Curtea Constituțională, să nu fim în situația că se anulează”.

Drept replică, Sergiu Litvinenco a amintit că este suspendat doar un articol din lege, iar articolul care ține de evaluarea procurorilor nu este suspendat. În final, membrii CSP au decis includerea primului și celui de-al treilea subiect pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: