Parlamentul R. Moldova

„Va trebui să mergem din casă în casă”. Moldova va împrumuta aproape 25 mln de euro pentru gestionarea procesului de imunizare

Banca Mondială ar putea oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro. Banii vor putea fi accesați sub formă de credit, cu scopul implementării procesului de imunizare împotriva Covid-19. Inițiativa a fost aprobată în prima lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 septembrie, la care a participat și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Partidul „ȘOR” s-a abținut de vot, motivând că nu a primit răspunsuri la mai multe întrebări.

Proiectul a fost prezentat în plenul Parlamentului de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Din banii acordați vor fi cumpărate vaccinuri, fortificate sistemele lanțului frigorific, capacitățile de gestionare a deșeurilor medicale survenite în urma vaccinării, a sistemelor informaționale în sănătate necesare în acest proces, precum și acordarea de asistență tehnică destinată capacităților de implementare a procesului de imunizare cât și sprijinirea diferitor activități de comunicare și acordarea de asistență tehnică”, a spus Ala Nemerenco.

Proiectul a stârnit mai multe critici printre deputații din opoziție. Deputatul BECS, Oleg Reidman s-a arătat interesat câți bani vor fi cheltuiți pentru campaniile de informare a populației privind imunizarea oamenilor. Și deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber a remarcat că acordul nu prevede clar câți bani vor fi alocați în acest sens.

„Detalii nu au ajuns la deputați, e cam complicat să facem concluzia, anume pe ce o să fie cheltuiți concret cei 25 milioane”, a menționat Tauber.

În replică, Nemerenco a declarat că spoturile publicitare publicate anterior nu au avut efectul scontat.

„Au fost multe spoturi bune realizate și de fosta conducere. Dar rezultatul nu ne impresionează. Va trebui să mergem din casă în casă și avem nevoie de echipamente frigorifice mobile, de unități mobile ca să mergem să convingem să vaccinăm oamenii. Eu simt că vom ajunge ca într-o electorală, de la poartă la poartă ca să convingem societatea să-și protejeze sănătatea”, a replicat ministrul Sănătății.

Pentru a calma spiritele și a purcede mai rapid la procedura de vot, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin a îndemnat parlamentarii să dea dovadă de responsabilitate.

„Când e vorba de sănătatea oamenilor, nu trebuie de jucat cu banii, mulți sau puțini. Aici trebuie să dăm dovadă de responsabilitate. Eu vă rog să treceți peste aceste întrebări. Oamenii să fie sănătoși, că vom întoarce aceste credite și să facem tot posibilul să scoatem țara din impas”, a argumentat Vladimir Voronin.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat doar în prima lectură.

Conform notei informative a proiectului de lege, Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri. Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat la 9 august curent.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, creditul va fi luat pentru o perioadă de 30 de ani, prima rată fiind returnată  începând cu 15 septembrie 2026.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: