„Va trebui să mergem din casă în casă”. Moldova va împrumuta aproape 25 mln de euro pentru gestionarea procesului de imunizare
Full Article 3 minutes read

„Va trebui să mergem din casă în casă”. Moldova va împrumuta aproape 25 mln de euro pentru gestionarea procesului de imunizare

Banca Mondială ar putea oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro. Banii vor putea fi accesați sub formă de credit, cu scopul implementării procesului de imunizare împotriva Covid-19. Inițiativa a fost aprobată în prima lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 septembrie, la care a participat și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Partidul „ȘOR” s-a abținut de vot, motivând că nu a primit răspunsuri la mai multe întrebări.

Proiectul a fost prezentat în plenul Parlamentului de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Din banii acordați vor fi cumpărate vaccinuri, fortificate sistemele lanțului frigorific, capacitățile de gestionare a deșeurilor medicale survenite în urma vaccinării, a sistemelor informaționale în sănătate necesare în acest proces, precum și acordarea de asistență tehnică destinată capacităților de implementare a procesului de imunizare cât și sprijinirea diferitor activități de comunicare și acordarea de asistență tehnică”, a spus Ala Nemerenco.

Proiectul a stârnit mai multe critici printre deputații din opoziție. Deputatul BECS, Oleg Reidman s-a arătat interesat câți bani vor fi cheltuiți pentru campaniile de informare a populației privind imunizarea oamenilor. Și deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber a remarcat că acordul nu prevede clar câți bani vor fi alocați în acest sens.

„Detalii nu au ajuns la deputați, e cam complicat să facem concluzia, anume pe ce o să fie cheltuiți concret cei 25 milioane”, a menționat Tauber.

În replică, Nemerenco a declarat că spoturile publicitare publicate anterior nu au avut efectul scontat.

„Au fost multe spoturi bune realizate și de fosta conducere. Dar rezultatul nu ne impresionează. Va trebui să mergem din casă în casă și avem nevoie de echipamente frigorifice mobile, de unități mobile ca să mergem să convingem să vaccinăm oamenii. Eu simt că vom ajunge ca într-o electorală, de la poartă la poartă ca să convingem societatea să-și protejeze sănătatea”, a replicat ministrul Sănătății.

Pentru a calma spiritele și a purcede mai rapid la procedura de vot, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin a îndemnat parlamentarii să dea dovadă de responsabilitate.

„Când e vorba de sănătatea oamenilor, nu trebuie de jucat cu banii, mulți sau puțini. Aici trebuie să dăm dovadă de responsabilitate. Eu vă rog să treceți peste aceste întrebări. Oamenii să fie sănătoși, că vom întoarce aceste credite și să facem tot posibilul să scoatem țara din impas”, a argumentat Vladimir Voronin.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat doar în prima lectură.

Conform notei informative a proiectului de lege, Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri. Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat la 9 august curent.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, creditul va fi luat pentru o perioadă de 30 de ani, prima rată fiind returnată  începând cu 15 septembrie 2026.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: