Mai mulți deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de lege care prevede auditul public extern în domeniul gazelor naturale. Despre aceasta a anunțat parlamentarul Radu Marian, în data de 2 decembrie. Totodată, deputatul a precizat că proiectul nu trebuie confundat cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolul negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale.
În baza acestei legi speciale, potrivit deputatului, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale.
„Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi”, a declarat Marian.
Termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 31 octombrie 2022.
Totodată, deputatul a menționat că acest audit al Curții de Conturi nu trebuie confundat cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolului negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale. „Auditul datoriei agreat în protocol va fi efectuat de către o companie internațională, contractată de Ministerul Finanțelor”, a adăugat parlamentarul.
Potrivit lui, acest audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex. La fel, pe lângă analiza datoriilor invocate, Marian a declarat că ar trebui să ajute de a înțelege mai bine modul în care a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au fost semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă etc.
„Sectorul gazelor naturale este unul crucial pentru bunăstarea țării, dar și pentru securitatea acestui stat. Pe parcursul timpului, cetățenii au plătit în mod conștiincios facturile la gaze naturale, ei au investit în rețele locale de gaz și ei merită să afle cum s-a administrat acest sector în ultimii ani”, se arată în declarația lui Marian.
***
Amintim că, la sfîrșitul lunii octombrie, s-a încheiat ultima rundă de negocieri dintre Gazprom și delegația Moldovei, din care a făcut parte și vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Acesta a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.
„În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai menționat viceprim-ministrul țării.
Anterior, în cadrul negocierilor, Gazprom a solicitat părții moldovenești să recunoască o datorie istorică de peste 700 milioane de dolari și s-o ramburseze în regim de urgență.