(DOC) Cine sunt cei 11 potențiali noi membri ai CA, care vor fi cu ochii pe conținutul presei audiovizuale
Full Article 5 minutes read

(DOC) Cine sunt cei 11 potențiali noi membri ai CA, care vor fi cu ochii pe conținutul presei audiovizuale

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a admis pentru audieri candidații la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului. NM relatează principalele date din CV-urile acestora.

Candidații admiși sunt:

  • Ruslan Mihalevschi, propus de președintele Republicii Moldova;
  • Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvernul Republicii Moldova;
  • Orest Dabija și Larisa Turea, propuși de fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  • Tatiana Crestenco, propusă de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor;
  • Anastasia Svetlicinîi, propusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ”ȘOR”;
  • Eugeniu Rîbca, Aneta Gonța, Valeriu Saharneanu, Larisa Călugăru și Alexandru Verșinin, propuși de organizații ale societății civile.

Ruslan Mihalevschi

Candidatul propus de Președinție este Ruslan Mihaleschi, redactorul-șef al portalului sp.md. El a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. Potrivit CV-ului său, pe lângă funcția de redactor-șef, din 2016 până în prezent deține funcția de social media manager în cadrul proiectului OPEN Media Hub, implementat de către un consorțiu condus de Thomson Media Foundation. Anterior, acesta a fost și mentor în cadrul Centrului investigațiilor jurnalistice.

 

Liliana Vițu-Eșanu

Candidata propusă de Guvern este Liliana Vițu-Eșanu. Din 2018 până în prezent, aceasta este coordonatoare responsabilă de comunicare și media în cadrul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Anterior, aceasta a fost directoare de program „Susținerea radiodifuziunii publice”, Internews Network Kârgâstan. Din 2013 până în 2015 a fost purtătoarea de cuvât a premierului de atunci, Iurie Leancă. Timp de doi ani (2010-2012) a fost director al departamentului știri și dezbateri din cadrul Moldova 1.

Orest Dabija

Candidatul PAS, Orest Dabija este în prezent șef al Direcției Arte și Industrii Creative din cadrul Ministerului Culturii. De asemenea, din luna octombrie, este membru al Consiliului Filatelic Național. Iar din martie 2018 până în prezent este membru al Consiliului de Administrare al HUB-ului creativ ARTCO.

Larisa Turea

Al doilea candidat propus de PAS este Larisa Turea – jurnalist cultural; critic de teatru și cinema; eseist; dramaturg. De asemenea, ea este membru al UNITER, al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, președinte al Secției Naționale Moldova a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, AICT-IAT.

 

Tatiana Crestenco

Candidata propusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este Tatiana Crestenco. Din 2020 până în prezent, ea este șefă de cabinet a vicepreședintelui Legislativului, Vlad Bătrîncea. Anterior, a fost consultant în cadrul proiectului moldo-elvețian „Mensana”, fiind responsabilă de elaborarea raportului privind analiza situațională a suicidului. A mai lucrat în cadrul oficiului Avocatul Poporului și expert al Fundației Soros-Moldova.

Anastasia Svetlicinîi

Candidata propusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ”ȘOR”, Anastasia Svetlicinîi, este din 2018 „liber profesionist, consultant în PR”. În perioada iunie-decembrie 2017 a lucrat la postul de televiziune TVC21. Anterior, a fost angajată, timp de câteva luni la revista „PROFIT Finanțe & Bănci” și jurnalist al agenției INFOTAG.

Eugeniu Rîbca

Eugeniu Rîbca, candidatul propus de societatea civilă, este președinte al Asociației Obștești Centrul pentru Inițiative Europene „EuroPass”. Totodată, din 2013 până în prezent, este director al portalului mold-street.com.

Aneta Gonța

Aneta Gonța este liberă profesionistă, cercetătoare media, formatoare în domeniul educației media, jurnalistă. A avut colaborări cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Programul Mass-media al Fundației Soros-Moldova, Agora Francophone ș.a. A fost directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Valeriu Saharneanu

Un alt candidat propus de societarea civilă este Valeriu Saharneanu, ex-deputat a fracțiunii Partidului Liberal (2011). Pe 12 aprilie 2013, un grup de deputaţi, printre care și Valeriu Saharneanu, a anunţat crearea Consiliul ad-hoc de Reformare a Partidului Liberal. Valeriu Saharneanu a încercat să revină în politică pe lista AUR pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidând pe poziția a 21-a. Formațiunea nu a reușit, însă, să acceadă în Legislativ. Pe 6 noiembrie 2021 a anunțat că își suspendă calitatea de membru de partid și părăsește politica. Acesta a menționat că va activa în domeniul jurnalismului.

Este fondator al postului de radio „Vocea Basarabiei”. A fondat și posturile de televiziune EuroTV, Albasat, Euronova Nisporeni. A fost redactor-șef al postului Catalan TV.

Larisa Călugăru

Tot din partea societății civile a fost propusă și Larisa Călugăru. Din 2017, aceasta este membru al Consiliului de supraveghere al IP Compania „Teleradio-Moldova”. Ea a lucrat și în calitate de regizor artistic al postului național de televiziune.

Alexandru Verșinin

Ultimul candidat propus de societatea civilă este Alexandru Verșinin. El este președintele Asociației consumatorilor operatorilor de telefonie mobilă și fixă (din 2010), director al Centrului de marketing & PR și fondator Startup-Moldova, platforma de finanțare a tinerilor antreprenori IT.

Pe 11 noiembrie 2021, Parlamentul a demis întreaga componență a Consiliului Audiovizualului. Președinta demisă a CA Ala Ursu-Antoci a declarat că va contesta în instanță hotărârea privind revocarea sa din funcție.

CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: