În Republica Moldova ar putea fi permisă crearea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi și Marcela Nistor.
În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane, iar cetățenii Republicii Moldova utilizează în aceste scopuri crematoriile din Ucraina și România.
Printre prevederile proiectului de lege propus de PAS se numără reglementarea înființării și desființării crematoriilor umane, administrarea crematoriilor umane și procedura de incinerare. Potrivit autorilor, necesitatea adoptării prezentului proiect de lege rezultă din faptul că în Republica Moldova nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și crematoriilor umane, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale.
„În prezent, cadrul normativ referitor la organizarea și funcționarea cimitireloreste asigurat de mai multe acte normative, hotărâri și regulamente (Regulamentul cu privire la cimitire, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1072/1998), ale căror conținut este învechit, iar domeniul crematoriilor umane nu este reglementat de legislația Republicii Moldova. Prezenta inițiativă legislativă vine să actualizeze și să îmbunătățească cadrul normativ existent care nu mai corespunde cerințelor timpului și nu permite formarea unor practici coerente în domeniu la nivel de țară”, se arată în document.
Crematorii de stat sau parteneriat public-privat
Potrivit proiectului de lege, crematoriile umane vor putea fi înființate de către autorități publice centrale, autorități publice locale sau în parteneriate publice-private. Standardele de autorizare și funcționare, normele tehnice, sanitare și de mediu pentru crematoriile umane vor fi elaborate, actualizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.
Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, încheiat pe o perioadă determinată, spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate (columbare).
Procedura de incinerare
Pentru fiecare incinerare realizată, administrația crematoriului uman va întocmi un dosar de incinerare, care va include următoarele documente:
– copia certificatului de deces sau copia unui alt act care confirmă decesul;
– avizul organelor de poliție;
– cererea de incinerare și contractul aferent;
– actul de predare-primire a urnei funerare.
Incinerările se vor efectua numai pe baza certificatului de deces sau un alt act care confirmă decesul, cu avizul organelor de poliție eliberat în condițiile legii. Cererea de incinerare și contractul aferent vor fi completate și semnate de o persoană care face parte din clasa întâi sau doi de rudenie, sau o persoană desemnată prin procură de către o persoană din clasa întâi sau doi de rudenie.
Administrațiile crematoriilor umane eliberează urna funerară cu cenușa persoanei decedate, prin act de predare-primire, doar persoanelor care fac parte din clasa întâi sau doi de rudenie.
Incinerarea, permisă doar în anumite condiții
Proiectul de lege prevede interzicerea incinerării în cazul:
– persoanelor decedate neidentificate;
– persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul;
– persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Republica Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.
Totodată, proiectul de lege elaborat de parlamentarii PAS stabilește statutul cimitirelor, reglementând înființarea, închiderea și desființarea cimitirelor. De asemenea, acesta reglementează administrarea cimitirelor, stabilind obligațiile administratorului cimitirului, sursele de finanțare ale administrării cimitirelor și modalitățile de efectuare a lucrărilor în cimitire. În același timp, inițiativa legislativă stabilește condițiile exhumării, reînhumării și utilizării continue între rude a terenului destinat înhumării.
În Republica Moldova există, pentru fiecare comunitate urbană minimum câte un cimitir, iar doar pe teritoriul mun. Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare. În funcție de capacitatea de administrare a acestora, cimitirele și unele sectoare din cimitirele mai mari se află într-o stare care variază de la bune la abandonate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!