(DOC) CSE a interzis demisiile judecatorilor de la CSJ pentru a evita blocajele în sistemul de justiție

Prim-ministrul Dorin Recean a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a examina, la propunerea Ministerului Justiției, măsurile necesare pentru a evita blocajele în sistemul de justiție.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au constatat situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.

„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare.

„În cazul în care o bună parte a funcțiilor vacante existente la Curtea Supremă de Justiție vor fi completate mai devreme, decizia în cauză poate fi revăzută  în orice moment. Decizia este luată  pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestațiilor depuse împotriva comisiei de pre-vetting. Mai mult, având în vedere rolul esențial pe care îl joacă sistemul instanțelor judecătorești în procesul de apărare a drepturilor omului și accesul la justiție, este esențial să păstrăm funcționalitatea neîntreruptă a acestuia pe perioada stării de urgență”, a adăugat ministra Veronica Mihailov-Moraru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul a votat reguli mai stricte pentru limitarea fumatului în Republica Moldova. Se menționează că acestea includ extinderea zonelor fără fumat, majorarea amenzilor și etichetarea clară a produselor din tutun. Legea va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul, votat în a doua lectură, a fost elaborat de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Propunerile legislative se referă la toate tipurile de produse din tutun și cele conexe – țigări, țigări electronice, dispozitivele pentru încălzirea tutunului sau narghileaua.

Despre amenzi

Conform Parlamentului, vor fi înăsprite amenzile pentru admiterea fumatului în locuri interzise.

Acestea vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca amenzi de până la 20 000 de lei.

O altă noutate a proiectului ține de faptul că plasarea pe piață a pliculețelor cu nicotină va fi sancționată cu o amendă de până la 4500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice sancțiunea va fi de până la 15 000 de lei, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Despre restricții

Proiectul interzice vânzarea produselor din tutun în chioșcuri și alte unități comerciale mobile sau fixe. De asemenea, produsele din tutun, dispozitivele și accesoriile pentru acestea nu vor putea fi vândute fără documente care să ateste proveniența lor, emise de producători sau importatori.

O altă prevedere extinde lista locurilor unde fumatul va fi interzis. Fumatul nu va fi permis în spațiile publice deschise ale sediilor, inclusiv pe terenurile aferente ale instituțiilor medico-sanitare, de învățământ, instituțiilor sociale, culturale, sportive.

De asemenea, fumatul va fi interzis în zona de 10 metri în jurul intrărilor în clădirile instituțiilor publice, sociale, culturale și sportive, precum și în clădirile unde se oferă servicii publice, indiferent de tipul de proprietate.

Fumatul va fi interzis și în apropierea ușilor deschise care duc în spații publice închise, precum și lângă ferestrele deschise ale locurilor de muncă sau lângă instalațiile de ventilație care deservesc aceste spații.

De asemenea, fumatul nu va fi permis pe terenurile de joacă pentru copii, terenurile de sport, parcurile de distracții, grădinile zoologice, parcurile acvatice, lângă piscine, pe plaje, în stațiile de transport public și în zonele pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor, precum și în pasajele pietonale subterane.

În plus, angajatorii și proprietarii spațiilor publice vor fi obligați să asigure un mediu fără fum de tutun.

Reguli noi pentru etichetarea produselor legate de tutun

Proiectul stabilește reguli noi pentru etichetarea produselor legate de tutun, cum ar fi țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Pe ambalaje trebuie să fie avertismente clare despre conținutul de nicotină și riscurile pentru sănătate, care să ocupe 30% din suprafața ambalajului.

De asemenea, se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

***

Parlamentul menționează că trei din zece adulți din Moldova fumează, iar peste un sfert consumă produse din tutun în fiecare zi. Totodată, numărul adolescenților care fumează a crescut rapid în ultimii ani.

Ploile torențiale din 28–29 mai au provocat inundații și pagube în mai multe localități din Republica Moldova. Echipele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în cel puțin 16 cazuri pentru a sprijini populația afectată.

Cele mai multe intervenții s-au înregistrat în nordul țării, în municipiul Bălți, unde salvatorii au efectuat lucrări de pompare a apei din curți, beciuri și anexe gospodărești. Operațiuni similare au avut loc și în raioanele Sîngerei, Rîșcani și Glodeni. În centrul țării, pompierii au fost solicitați în localitățile Lozova (Strășeni) și Bursuc (Nisporeni).

În același timp, echipele IGSU au intervenit pentru îndepărtarea arborilor doborâți de vânt, care au căzut peste carosabil, automobile și chiar peste o conductă de gaz. Astfel de cazuri au fost raportate în municipiul Bălți și la periferia orașului Soroca.

Precipitațiile au provocat și deteriorarea infrastructurii rutiere. În localitatea Dumbrăvița (raionul Sângerei), au fost afectați circa 0,8 km de drumuri din pietriș, iar în Năvârneț (raionul Fălești), aproximativ 2 km de drumuri au fost acoperiți de aluviuni, fiind înnămolite și șapte gospodării.

Comisiile locale pentru Situații Excepționale urmează să evalueze pagubele materiale.

Amintim că, în ultima perioadă, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis mai multe alerte cod galben de instabilitate atmosferică, cu ploi abundente și descărcări electrice.

Potrivit prognozei meteo, până la sfârșitul acestei săptămâni nu sunt așteptate precipitații. Cerul va rămâne însă mai mult noros, iar temperaturile vor oscila între 12 și 23 de grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un inspector al Serviciului nerecunoscut de Supraveghere Piscicolă din regiunea transnistreană ar fi fost atacat cu focuri de armă de către trei persoane necunoscute, în apropierea localității Varnița. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 21 spre 22 mai, în Zona de Securitate. Cel puțin asta a declarat copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, citat de presa locală.

Potrivit acestuia, inspectorul efectua un raid antibraconaj în zona Parcani –Varnița, când a observat două persoane pescuind cu o plasă în perioada de prohibiție. La auzul motorului bărcii de inspecție, suspecții ar fi fugit la malul râului Nistru, pe teritoriul satului Varnița, unde ar fi fost așteptați de un al treilea bărbat.

Cei trei ar fi încărcat barca într-un automobil și ar fi plecat, însă, la scurt timp, s-ar fi oprit și ar fi tras mai multe focuri de armă în direcția inspectorului. Acesta nu a fost rănit. Potrivit sursei, atacatorii ar fi fugit ulterior în direcția satului Varnița.

Administrația de facto la Tiraspol ar fi cerut autorităților constituționale să ofere explicații oficiale privind investigația acestui caz.

Contactați pentru un comentariu, Biroul politici de reintegrare nu a venit cu un răspuns, până la această oră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Poliția va fi reorganizată în trei direcții regionale și două teritoriale. Mai exact, vor fi instituite trei direcții regionale de poliție – Nord, Centru și Sud. În municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia vor continua să activeze direcțiile teritoriale de poliție. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat joi, 29 mai, de Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, regionalizarea poliției are drept scop reducerea cheltuielilor administrative și furnizarea serviciilor publice de calitate și accesibile. Respectiv, funcțiile de birou se vor reduce cu aproximativ 8%. Totodată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au dat asigurări că niciun angajat nu va fi disponibilizat. Polițiștii vor fi repartizați în subdiviziunile unde este deficit de resurse umane.

Proiectul urmărește reducerea timpului de reacționare a poliției cu minimum 15 minute. Acest lucru va fi posibil prin implementarea principiului celei mai apropiate patrule, chiar dacă incidentul are loc în alt sector sau raion.

Documentul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, mai prevede delimitarea clară a sferei de competență a Poliției și a Inspectoratului General de Carabinieri (IGC). Astfel, la solicitarea Inspectoratului General de Carabinieri, Poliția va putea desfășura acțiuni de asigurare şi restabilire a ordinii şi securității publice. Polițiștii vor fi responsabili de menținerea ordinii şi securității publice, iar carabinierii – de asigurarea şi restabilirea ordinii şi securității publice.

Pentru lectura a doua a fost acceptat amendamentul deputatei Ana Racu, care prevede că efectivul-limită al Poliției se fie aprobat de Guvern. Deputata a mai propus ca direcțiile regionale de poliție să fie instituite simultan sau etapizat în funcție de posibilitățile financiare disponibile ale bugetului de stat, dar nu mai târziu de luna decembrie 2028. Până la instituirea direcțiilor regionale de poliție, inspectoratele teritoriale de poliție vor activa conform cadrului normativ existent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla și SpaceX, a anunțat că își încheie activitatea în administrația președintelui american Donald Trump, unde a deținut funcția de funcționar public special.

„Odată cu încheierea mandatului meu de funcționar public special, vreau să-i mulțumesc președintelui Donald Trump pentru oportunitatea oferită de a contribui la reducerea risipei bugetare”, a scris Musk pe rețeaua X, în noaptea de 29 mai.

În cadrul administrației, Musk a condus Departamentul pentru Eficiența Guvernului (DOGE) – o structură nou-creată, menită să eficientizeze cheltuielile publice, inclusiv prin concedierea funcționarilor considerați „ineficienți”. Prin activitatea sa în cadrul DOGE, Musk a stârnitnumeroase critici în rândul clasei politice americane.

Numit de Donald Trump, cel mai bogat om din lume a avut inițial obiectivul de a reduce cu 2.000 de miliarde de dolari bugetul guvernului federal, în prezent de aproximativ 7.000 de miliarde de dolari. Apoi în ianuarie a estimat că realizarea a 1.000 de miliarde de economii ar fi deja un „super rezultat”. În aprilie, Elon Musk a afirmat că misiunea sa de a reduce cheltuielile federale ale Statelor Unite va permite economisirea a 150 de miliarde de dolari pe un an întreg.

În mesajul său, Musk a sugerat că misiunea DOGE „se va consolida în timp și va deveni un mod de viață pentru întregul guvern”.

Mandatul lui Musk expiră oficial pe 30 mai, după ce a atins limita legală de 130 de zile de activitate anuală în această calitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: