DOC Curtea de Apel a respins contestația lui Stoianoglo față de inițierea evaluării performanțelor sale
Full Article 3 minutes read

DOC Curtea de Apel a respins contestația lui Stoianoglo față de inițierea evaluării performanțelor sale

Curtea de Apel a declarat drept inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Alexandr Stoianoglo către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), privind anularea hotărârii privind inițierea procedurii de evaluare a performanțelor sale, în calitate de procuror general (înainte de suspendarea din funcție). 

Decizia a fost luată de către judecătorii Curții de Apel Veronica Negru, Grigore Dașchevici și președintele completului, judecătoarea Angela Bostan. Încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile de la notificare, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.

Alexandr Stoianoglo a argumentat că scopul evaluării, ca şi a altor acţiuni, ar face parte „dintr-un scenariu şicombinație complexă”, finalitatea fiind demiterea sa din funcţia de procuror general. Mai exact, acesta susține că s-ar merge paralel pe două căi: 1. Iniţierea procedurilor penale; 2. Iniţierea procedurilor administrative.

„Ambele au în comun factorul politic, grupurile criminale (mai cu seamă acelea implicate în furtul miliardului) și rezultatul unic, și anume scăparea prin orice mijloace de Stoianoglo Alexandr, adică eliberarea din funcția de procuror general”, se mai arată în plângerea lui Stoianoglo. Totodată, acesta invocă că totul se rezumă la „o răzbunare politică şi a grupurilor criminale”, pentru faptul că procurorul general nu şi-a dat demisia şi a continuat investigarea unor dosare de rezonanţă.

De cealaltă parte, CSP susține că argumentele lui Stoianoglo din cererea de chemare în judecată poartă „un caracter exclusiv declarativ, constituie expresia abordării subiective eronate a legii şi nu au suport legal, deoarece toate circumstanţele de fapt şi de drept au fost cercetate şi stabilite în mod corect de către Consiliul Superior al Procurorilor”.

La rândul lor, judecătorii au ajuns la concluzia că solicitarea lui Stoianoglo nu poate fi admisă.

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia poate avea între 3 și 5 membri. În prezent, aceasta a re 4 membri. Primele concluzii ar urma să fie făcute publice la începutul anului viitor. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore. Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. În prezent, acesta este sub control judiciar și nu are dreptul să discute direct cu presa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: