Andrei Mardari / NewsMaker

DOC Curtea Supremă de Justiției a respins recursul lui Stoianoglo, privind inițierea urmăririi sale penale

Colegiul civil comercial și de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a menținut hotărârea Curții de Apel și a respins recursul depus de către procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor. Este vorba despre contestarea actului prin care a fost aprobată inițierea urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo.

Decizia a fost publicată pe 29 decembrie și a fost luată de către judecătorii Nina Vacan, Victor Burduh și președintele ședinței, judecătoarea Maria Ghervas.

Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, consideră că CSP a încălcat drepturile lui Stoianoglo atunci când a aprobat inițierea urmăririi penale pe numele său și că Curtea de Apel a interpretat greșit legislația, atunci când a respins demersul lui Stoianoglo.

De cealaltă parte, judecătorii au susținut decizia Curții de Apel din 2 noiembrie și au subliniat că permisiunea CSP de a iniția urmărirea penală a lui Stoianoglo ține de Codul Penal și nu este un act administrativ, așa cum susțineau Stoianoglo și avocatul său. Recursul a fost respins, decizia fiind irevocabilă.

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore. Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. În prezent, acesta este sub control judiciar și nu are dreptul să discute direct cu presa.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: