DOC Deputații vor putea activa în sectorul privat? PAS propune modificarea Constituției
Full Article 2 minutes read

DOC Deputații vor putea activa în sectorul privat? PAS propune modificarea Constituției

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cer să fie modificat articolul 70 din Constituție. Mai exact, aceștia consideră că parlamentarilor trebuie să le fie permisă activitatea în sectorul privat pe durata mandatului, pentru a se evita în acest mod „fenomenul de „politicieni de carieră” manifestat prin izolare politică”. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe pe 27 iulie, iar dacă avizul va fi unul favorabil, proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului.

Deputații PAS au menționat că pentru susținerea proiectului legii au semnat mai mult de o treime de parlamentari din Parlamentul Republicii Moldova. Prezentul proiect urmărește modificarea prevederilor constituționale în materia incompatibilităților calității de deputat. În urma modificărilor, Constituția urmează să prevadă incompatibilitatea mandatului parlamentar cu oricare funcție publică și de demnitate publică.

După avizul Curții Constituționale, proiectul legii va fi prezentat Parlamentului.

Parlamentarii cer ca la articolul 70 alineatul (1), sintagma „funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice” să se substituie cu sintagma „funcții publice și de demnitate publică”.

Se menționează că „prezentul proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova a fost elaborat în condițiile existenței prevederilor excesiv restrictive în privința activității deputaților”.

Incompatibilitatea împiedică aleșii poporului să devină dependenți fie de autorități publice, fie de interese private care ar putea beneficia de calitatea de membru al puterii legislative. (…) În Republica Moldova, substituirea incompatibilității mandatului parlamentar de la oricare funcție retributivă la oricare funcție publică și funcție de demnitate publică va garanta excluderea creației unei largi clare de „politicieni de carieră”. Deputăția nu trebuie urmărită ca profesie în sine. (…) Posibilitatea de a avea ocupații private (cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele) va împiedica fenomenul de „politicieni de carieră” manifestat prin izolare politică”, se arată în proiectul PAS.

Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în acest sens pe 27 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: