DOC Deputatul fugar Ilan Șor se plânge la Procuratură pe polițiști: „Au distrus orășelul de corturi”
Full Article 4 minutes read

DOC Deputatul fugar Ilan Șor se plânge la Procuratură pe polițiști: „Au distrus orășelul de corturi”

Partidul „ȘOR” se plânge la Procuratura Generală (PG) pe acțiunile forțelor de ordine în raport cu protestatarii aduși organizat la manifestații, care au încercat duminică să își instaleze corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare, contrar dispoziției Comisiei  pentru Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii politice, deputatul fugar Ilan Șor, pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, reprezentanții MAI „au comis un abuz grav” pentru care „trebuie să răspundă în fața legii”.

Autorii sesizării notează că poliția a interzis „ilegal” accesul protestatarilor în Piața Marii Adunări Naționale, în condițiile în care organizatorii manifestațiilor au depus declarații prealabile, așa cum prevede legea cu privire la întrunirile publice, în care explică toate detaliile acțiunii, inclusiv despre instalațiile temporare (corturi) care, ulterior, au fost montate în perimetrul dintre Parlament și Președinție. În context, ei subliniază că poliția nu avea niciun argument legal ca să acționeze în acest mod.

„Distrugerea orășelului de corturi, în cel mai brutal mod posibil și fără nicio acoperire legală, reprezintă un abuz extrem de grav, care nu poate fi tolerat în niciun caz. (…) Astăzi, am depus o plângere la Procuratură, în care demonstrăm ilegalitățile comise de poliție. Așteptăm să vedem cum va reacționa”, menționează Ilan Șor.

DOC Deputatul fugar Ilan Șor se plânge la Procuratură pe polițiști: „Au distrus orășelul de corturi”

Ilan Șor/Facebook

***

Menționăm că ieri, în capitală, a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE. La manifestație au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate ieri de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.

Într-o declarație din 16 octombrie, oamenii legii au menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun. Chișinău și Poliție”. Totodată, polițiștii au anunțat că timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatarii. Reprezentanții Poliției au mai precizat că angajații subdiviziunilor MAI „vor aplica legea și vor interveni prompt în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate”.

Între timp, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a mulțumit poliției pentru intervenția de ieri, când au evacuat corturile instalate de manifestanți pe carosabil. Și prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după acest incident. Șefa Cabinetului de miniștri dă asigurări că Guvernul respectă dreptul fiecărui cetățean de –ași exprima liber opiniile, însă nu va tolera destabilizarea situației în țară, care ar pune în pericol viața și sănătatea altor cetățeni.

Precizăm că Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au semnat o declarație comună, prin care condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie 2022 prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului Republicii Moldova cu excepția părții carosabile. Activiștii le cer autorităților să acționeze în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului atunci când gestionează întrunirile publice.

***

Amintim că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Ulterior, pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: