(DOC) Dosarul interceptărilor ilegale: Preşedinta Maia Sandu a fost filată, în 2018, la indicația PCCOCS
Full Article 4 minutes read

(DOC) Dosarul interceptărilor ilegale: Preşedinta Maia Sandu a fost filată, în 2018, la indicația PCCOCS

Printre persoanele filate de către procurori, în 2018, se numără şi actualul preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, care în acea perioadă deținea funcția de lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Jurnaliştii de la nordnews.md au intrat în posesia ordonanţei privind autorizarea efectuării măsurilor speciale de investigaţii în privinţa Maiei Sandu. Documentul ar fi fost semnat de către Dumitru Raileanu, procurorul în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS)

În ordonanţa semnată de Răileanu este scris că acesta a autorizat efectuarea urmăririi vizuale a Maiei Sandu, a mijloacelor de transport pe care le utilizează, precum şi a persoanelor din anturajul său. Asta pentru că Maia Sandu, pe atunci, lidera PAS, „ar fi îndemnat cetăţenii la dezordini în masă”.

„Un potenţial suspect în cauza penală menţionată este cetățeana Sandu Maria Grigore, care pe reţelele de socializare îndeamnă cetăţenii la dezordini în masă şi la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale. Cumulul de date şi probe acumulate, permit de a considera, că numitul în complicitate cu alte persoane pregătesc şi săvârşesc infracţiuni prevăzute de Codul Penal”, se arată în document.

Mai mult, în ordonanță se argumentează că Maia Sandu ar fi urmat să se întâlnească cu persoane dubioase.

„Datele de urmărire penală şi speciale de investigaţii permit a presupune întemeiat că cetățeana Sandu Maia Grigore va efectua întâlniri cu diferite persoane din lumea criminală, care au tangenţă cu circumstanţele de comitere a infracţiunii, în privinţa căreia există date ce pot conduce rezonabil la o concluzie că va primi de la bănuiţi, ori va transmite acestora informaţii relevante pentru cauza penală, în vederea realizării scopului urmăririi penale, este necesară efectuarea măsurii speciale de investigaţii, urmărirea vizuală şi anume relevarea şi fixarea acţiunilor cet. Maia Sandu Grigore, a unor imobile, a mijloacelor de transport şi a altor obiecte”, se mai arată în document.

Contactat de Ziarul de Gardă, procurorul Dumitru Raileanu a declarat că efectuarea măsurii speciale de investigații autorizată era legală „deoarece este prevăzută de lege și s-a bazat pe propunerea unui reprezentant al unei instituții de stat” – comisarul Sergiu Balan, pe atunci ofițer principal de investigații al Secției nr. 4 a Direcției nr. 5 a INI al IGP.

„Asta se face exclusiv pentru denigrarea mea, cu o seară înainte de examinarea demersului la arest în privința unuia din capii acestei organizații criminale din cadrul MAI, care era foarte apropiat lui Plahotniuc și alte elemente criminale din anturajul acestuia. Pagina web care a publicat această investigație are anumite simpatii față de aceste persoane și prezintă intenționat informații rupte din context. Eu împreună cu o mică echipă de oameni onești am documentat pe parcursul timpului acțiunile lor ilegale și continuăm să scoatem la lumină un șir de crime comise în cel mai pervers mod”, a declarat Dumitru Raileanu pentru ZdG.

(DOC) Dosarul interceptărilor ilegale: Preşedinta Maia Sandu a fost filată, în 2018, la indicația PCCOCS

Nord News

(DOC) Dosarul interceptărilor ilegale: Preşedinta Maia Sandu a fost filată, în 2018, la indicația PCCOCS

Nord News

În noiembrie 2019, Chiril Moțpan, pe atunci deputat și președinte al Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, a publicat un document conform căruia mai mulți jurnaliști, lideri de opinie și politicieni ar fi fost interceptați, începând cu 2016. Potrivit acestuia, interceptările au fost realizate la indicația lui Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP din acea perioadă. De cealaltă parte, Cavcaliuc a dezmințit informațiile.

 

RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare. În documente se face referire și la peste 200 de DVD-uri cu discuții telefonice interceptate. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: