(DOC) Gazprom ne reduce cu 56,5% volumul de gaz livrat. CSE a decis cât livrăm în stânga Nistrului
Full Article 2 minutes read

(DOC) Gazprom ne reduce cu 56,5% volumul de gaz livrat. CSE a decis cât livrăm în stânga Nistrului

În luna decembrie curent, SA „Moldovagaz” va furniza 166,5 milioane m3 de gaze naturale consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului și către „Moldavskaia GRES”, în scopul producerii energiei electrice. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița. Măsura este necesară pentru asigurarea tuturor consumatorilor din Republica Moldova cu resurse energetice, în contextul în care SAP „Gazprom” a redus cu cca 56,5 % volumul de gaze naturale, livrate în țara noastră.

Alte măsuri necesare pentru asigurarea securității energetice vizează transferarea în avans, către SA „Termoelectrica”, a mijloacelor financiare necesare pentru plata compensațiilor la energia termică pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023. Conform prognozelor efectuate de SA „Termoelectrica”, în aces sens vor fi necesari cca 200 milioane de lei. Banii urmează a fi transferați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

De asemenea, a fost prelungit, pentru perioada ianuarie – martie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

Conform Dispoziției CSE „ÎM Rompetrol Moldova” a fost scutită de plata sancțiunilor prevăzute în contractul cu SA „Termoelectrica”, în caz de livrare cu întârziere a păcurii, reieșind din impedimentele de ordin logistic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: