Dalma News

DOC Guvernul pregătește amenzi de până la 5000 de lei pentru părinții care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe

Persoanele care colectează taxe informale în școli și grădinițe ar putea fi sancționate cu amenzi de la 2 500 la 5 000 de lei sau cu până la 40 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede modificarea articolului 315 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Până în prezent, riscau sancțiuni doar persoanele care primeau recompense nelegitime. 

UPDATE Proiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței din 22 decembrie.

Prevederile art. 315 din Codul contravențional vor reglementa atât luarea de recompensă nelegitimă, cât și oferirea unei astfel de recompense. Potrivit proiectului, modificarea propusă se impune în primul rând cu scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului. Autorii inițiativei au amintit că Constituția Republicii Moldova prevede clar că învățământul este gratuit.

„O problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc., sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora. Aceste plăți au diferite cuantumuri și frecvențe, deși nu sunt reglementate în legislația națională”, se arată în document.

Ministerul Justiției mai menționează că, în lipsa unui cadru juridic și administrativ eficient, colectarea acestor plăți informale este o activitate ilegală și reprezintă un impediment în asigurarea accesului liber la educație a persoanelor cu un buget redus, deși acest drept este reglementat de Constituție.

„Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a profesorilor față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii ajungând în situații de conflict de interese sau sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, se mai arată în proiect.

Prin urmare, Ministerul Justiției propune ca art. 315 din Codul Contravențional să fie completat cu prevederea:

„Promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, precum și instigarea sau organizarea la colectarea de recompense nelegitime sau de foloase materiale destinate salariatului dintr-o întreprindere, instituție sau organizație, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii în sfera sistemului de învățământ, comerțului, alimentației publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură, lucrări și servicii ce țin de obligațiile de serviciu ale acestui salariat, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.”

 

Precizăm că, în prezent, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede sancțiuni de la 3 000 la 15 000 de lei pentru primirea de recompensă nelegitimă sau de folos material, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în serviciul public pe un termen de la 3 luni la un an.

gov.md
gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: