DOC Încălcări depistate la construcția din str. Spâncenoaia 5 a capitalei. Au fost sesizate Procuratura și CNA
Full Article 3 minutes read

DOC Încălcări depistate la construcția din str. Spâncenoaia 5 a capitalei. Au fost sesizate Procuratura și CNA

Fostul viceprimar al Chișinăului, responsabil de infrastructură și mobilitate urbană, Victor Chironda a publicat pe 17 ianuarie răspunsul Agenției Supraveghere Tehnică cu privire la construcția din str. Spâncenoaia 5. În document se arată că au fost admise numeroase încălcări. Autoritatea a precizat că a sesizat Procuratura și Centrul Național Anticorupție cu privire la cele depistate.

„În scrisoare, autoritatea constată următoarele:

1. În 2015, Primăria a eliberat autorizații de construcții pe un teren cu zona S, fără a avea un PUZ de modificare a zonei elaborat și aprobat.
2. În perioada 2015- 2021 Basconslux a construit blocuri și construcții supraterane și subterane cu încălcarea chiar și a autorizațiilor emise ilegal.
3. Primăria nu a făcut absolut nimic pentru a stopa lucrările de construcții ilegale, deși a primit solicitări concrete de la AST.
4. Pretura centru a oferit AST informații eronate și a încercat să ”acopere” agentul economic printr-o autorizație emisă pentru cu totul altă adresă.
5. În 2021 Basconslux a demarat construcția la ultimul bloc (care e chipurile centru socio-cultural) fără să aibă măcar autorizație (chiar și una emisă cu încălcări)”, a scris Chironda.

În decembrie 2021, Victor Chironda și un grup de locatari din str. Spâncenoaia 3 au susținut o conferință de presă și au denunțat lucrările ilegale de pe terenul din apropiere. Fostul viceprimar a relatat că, în data de 28 iulie 2021, compania respectivă a depus o solicitare de eliberare a certificatului de urbanism pentru proiectarea unor blocuri locative pe terenul cu nr. cadastral 0100212279 din str. Sprâncenoaia 5.

Compania a primit refuz, deoarece conform PUG, terenul este situat în zona ”S” care înseamnă ca nu este permisă construirea obiectivelor cu destinatie locativă, comercială sau industrială. Iar pentru a schimba codul zonei este nevoie de PUZ elaborat și aprobat în CMC. De asta, la sugestia Arhitectului-șef Svetlana Dogotaru, băieții au schimbat tactica”, a explicat Chironda.

Mai exact, potrivit ex-viceprimarului, în luna septembrie a fost emis un certificat de urbanism pentru elaborarea documentației de proiect privind construirea unui centru recreativ-cultural pe acest teren. Însă nici proiectul nu a fost prezentat la Primărie și, respectiv, nici Autorizația de Construcție nu a fost emisă. Cu toatea acestea, Basconslux a făcut groapa de fundație și a construit mai multe nivele subterane la primul bloc, care defapt este un bloc locativ. În vecinătatea acestei construcții sunt construite deja 3 complexe locative în total de peste 1500 apartamente. Problema cea mai mare este lipsa locurilor de parcare.

Schema e simplă: Primăria se face că nu vede încălcările și neconformitățile pe care le au constructorii în proiectele lor iar aceștia fac din contul lor lucrări de renovare și a amenajare a spațiilor publice din oraș. Astfel, compania Basconslux realizează lucrări de renovare a unor spații publice și curți de blocuri din zonă. Scuarul din strada Miorița, scuarele din strada Academiei și Dokuceaev și curțile unor blocuri din strada Sprâncenoaia au fost renovate și reparate din contul companiei Basconslux. Primăria nu publică nicăieri contractele sau actele de recepție a acestor lucrări, pentru a nu arăta cine sunt companiile care le fac”, a mai povestit Chironda.

Reprezentanții Primăriei Chișinău nu au comentat deocamdată informațiile din documentul emis de Agenția Supraveghere Tehnică cu privire la construcția din str. Spâncenoaia 5.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: