Andrei Mardari / NewsMaker

DOC Indemnizații, salarii și burse mai mari, în 2024. Guvernul a aprobat bugetul pentru anul viitor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat pe 1 decembrie bugetul pentru anul 2024. Premierul Dorin Recean a declarat că de la 1 ianuarie vor fi majorate indemnizațiile la nașterea copiilor, salariile tuturor pedagogilor, dar și bursele studenților de la facultățile cu profil pedagogic. 

Am aprobat azi bugetul pentru anul 2024 „Investim pentru copii”. Am decis că în 2024 alocăm cei mai mulți bani pentru viitorul copiilor, generației care va construi Moldova de mâine, prin acces la educație modernă și de calitate, pentru o societate consolidată și prosperă”, a scris pe rețelele de socializare Recean.

Potrivit oficialului, de la 1 ianuarie 2024 autoritățile vor „majora considerabil indemnizația la nașterea copiilor, care va fi de 20 de mii de lei”.

Totodată a fost alocat „aproximativ 1 miliard de lei pentru a majora cu 15% salariile tuturor pedagogilor din țară, adică pentru peste 50 de mii de oameni”.

Dublăm bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic, pentru a avea școli cu profesori care contribuie la un viitor mai bun pentru copiii noștri. Mărim alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și alocăm bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, așa încât familiile noastre să aibă condiții bune de trai acasă, iar copiii, oriunde s-ar naște, să aibă aceleași oportunități de dezvoltare”, a adăugat Recean.

Suplimentar în 2024, a menționat Recean, autoritățile vor continua să investească în comunități, afaceri și dezvoltare economică.

Alocăm aproape 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor, prin programe de susținere a antreprenorilor, precum 373. Am majorat ajutorul pentru iarnă și vom continua să acordăm compensațiile în factură pentru energie”, a menționat oficialul.

Potrivit deputatului Radu Marian „Comisia economie, buget și finanțe și Parlamentul Republicii Moldova se vor întruni săptămâna viitoare pentru a supune dezbaterilor proiectul Bugetului pentru 2024”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

politiadefrontiera.ro

Acte românești false pentru persoane din R. Moldova, Ucraina și Rusia? Peste 200 de percheziții în România (VIDEO)

În România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, pe 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic. În cauză sunt cercetate și persoane care ar fi oferit mită, acestea fiind suspectate, de asemenea, de fals în înscrisuri oficiale și folosirea documentelor false.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu ajutorul unor funcționari publici de la serviciul de evidență a populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Aceste documente au fost eliberate pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Potrivit instituției române, datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

„Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor – în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate – sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Potrivit instituției române, în anii 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: