DOC Moldova nu va plăti cote de membru organizațiilor din cadrul CSI în acest an. Economii de 16 mln lei în buget
Full Article 2 minutes read

DOC Moldova nu va plăti cote de membru organizațiilor din cadrul CSI în acest an. Economii de 16 mln lei în buget

Republica Moldova nu va achita cotizații de membru organizațiilor din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) în acest an. Acest lucru este prevăzut în Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2023 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova față de organizațiile internaționale şi regionale, care urmează a fi aprobat de Cabinetul de miniștri.

Potrivit notei informative a Proiectului hotărârii de Guvern, din lista organizațiilor internaționale și regionale către care Moldova va plăti cotizații de membru și datorii vor fi excluse cele din cadrul CSI. În document se menționează că decizia este argumentată de inițierea procesului de denunțare a calității de membru din cadrul acestor organizații, dar și sancțiunile bancare aplicate Federației Ruse în legătură cu agresiunea de război declanșată asupra Ucrainei.

Astfel, potrivit notei informative, Republica Moldova va economisi 16 milioane de lei din bugetul național pentru anul 2023.

De menționat că, în acest an, țara noastră va achita cote de membru și datorii către 58 de organizații internaționale și parlamentare în valoare totală de 50 547 500 de lei. Din această sumă, 45 milioane de lei (89%) reprezintă plățile pentru cotele de membru, iar 5,5 milioane de lei (11%) – plata datoriei istorice către Organizația Internațională a Muncii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: