(DOC) Moldovagaz solicită majorarea cu 45% a tarifului la gaz, din 1 iulie
Full Article 2 minutes read

(DOC) Moldovagaz solicită majorarea cu 45% a tarifului la gaz, din 1 iulie

Compania Moldovagaz îi solicită conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 la sută, față de tariful vechi. Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

În solicitarea sa, expediată către ANRE pe 1 iulie, Moldovagaz spune că principalul factor care cauzează necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.

„Din 1 iunie 2022, consumatorii achită prețul mediu de furnizare pentru gazele naturale în valoare de 848,77 dolari per mia metri cubi or 16 254 lei/1000 m3, pe când doar prețul estimativ de achiziție a gazelor naturale pentru luna iunie 2022 constituie 873,10 $/1000 m3 or 16 720 lei și luna iulie – 988,61$/1000 m3 or 18 932 lei/1000 m3, ceea ce nu acoperă nici costurile aferente achiziționării gazelor naturale, nici costurile serviciului de transport și distribuție al gazelor naturale”, se arată în solicitarea Moldovagaz.

De menționat că, recent, Vadim Ceban a anunțat că Republica Moldova va cumpăra gaze naturale în luna iulie la un preț de 980 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. În luna iunie, țara noastră a procurat gazul rusesc cu 880 de dolari pentru mia de metri cubi. Pentru luna mai, prețul de achiziție al gazelor naturale era 919 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când în aprilie Moldova achita 1 194 de dolari.

Amintim că pe 31 mai curent, tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3. Decizia a fost luată de Agenția pentru Reglementare în Energetică, care s-a întrunit într-o ședință publică. Asta deși, Moldovagaz a solicitat majorarea cu 58,1% mai mult, adică până 22, 22 lei, fără TVA. La scurt timp, Vadim Ceban a venit cu o reacție după ce ANRE a aprobat creșterea tarifului. Potrivit acestuia, majorarea este insuficientă și va provoca acumularea devierilor tarifare, care ar urma să ajungă la 3,5 miliarde de lei.

Potrivit calculelor Moldovagaz, noile tarife ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2022.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: