Activista Maria Olar nu va fi pedepsită pentru faptul că a huiduit-o pe Galina Dodon, mama fostului președinte al țării, Igor Dodon, în timp ce se prezenta pentru audieri la Procuratura Anticorupție (PA). Igor Dodon a publicat un document semnat de șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani, Oleg Bîrliba, în care se menționează că în acțiunile activistei nu se prevăd elemente ale contravenției.
„Linșajul mediatic și atacul verbal violent la care a fost supusă mama mea în incinta Procuraturii Anticorupție este considerat normal de către organele de drept, care nu au găsit niciun semn de infracțiune aici. Deci orice cetățean poate fi umilit public în incinta Procuraturii sau CNA, fără a putea fi apărat prin lege? Asta e norma în „vremurile bune” sub Maia Sandu și procurora Veronica Dragalin?”, se întreabă fostul președinte al țării.
Dodon susține că atacul asupra mamei sale nu doar a fost „tolerat” în incinta Procuraturii Anticorupție, dar a fost și „înscenat de procurorii pe caz”, activista Maria Olari fiind înștiințată din ajun despre vizita Galinei Dodon la PA.
„E trist că șefa Procuraturii Anticorupție, doamna Dragalin, a început cariera sa prin mușamalizarea acestui caz rușinos, care nu-i face bine nici moral, nici profesional. Astăzi organele de drept subordonate puterii au comis un nou precedent, care va avea efectul de bumerang împotriva celor care acum sunt la putere și în funcții, dar peste o vreme nu vor mai fi. Și să nu fie de mirare dacă prin ceva similar vor trece și cei care acum sunt la guvernare, iar furia poporului se va năpusti peste ei. Acest precedent nu le va permite să invoce legea, fiindcă ei înșiși își bat joc azi de ea și o anulează”, a conchis fostul președinte al țării Igor Dodon.
Amintim că Galina Dodon a fost citată de către procurori la PA la începutul lunii august pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară. La sediul instituției a venit şi activista Maria Olari, care a huiduit-o pe mama fostului președinte. Aflat în arest la domiciliu, Igor Dodon a acuzat guvernarea că ar tolera un astfel de comportament din partea unor persoane. La rândul său, președinta Maia Sandu a condamnat public incidentul, menționând că justiţia „nu trebuie să admită umilințe publice”.
Cu o reacție a venit atunci și PA, care și-a manifestat dezacordul în legătură cu producerea incidentului în care a fost implicată Galina Dodon. Potrivit instituției, persoanele citate la PA nu trebuie să fie supuse la „așa fel de tratament”. PA spunea atunci că una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor şi libertăților persoanei, precum şi a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal.
Ulterior, avocații fostului președinte al țării Igor Dodon au depus o plângere adresată șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin și președintei țării, Maia Sandu. Apărarea denunța atunci abuzuri în raport cu membrii familiei fostului șef de stat din partea colaboratorilor Procuraturii Anticorupție, pe care i-a acuzat că ar admite intenționat „scurgeri” de informații din cadrul urmării penale inițiate în cazul penal în care figurează Igor Dodon alături de mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv mama, soția și cumnatul său.
Amintim că Procuratura Generală a anunțat, pe 24 mai, că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită.
Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarul deschis pe numele său drept unul „la comandă”.