DOC Procuratura Anticorupție ar putea avea cu 54 de angajați mai mult. Proiect de lege
Full Article 2 minutes read

DOC Procuratura Anticorupție ar putea avea cu 54 de angajați mai mult. Proiect de lege

Procuratura Anticorupție (PA) ar putea avea mai mulți angajați. Un proiect de lege care prevede sporirea efectivului-limită al PA cu 54 de angajați urmează a fi examinat de Parlament.

În nota informativă a proiectului de lege se menționează că, odată cu modificarea Codul de procedură penală și a Codului contravențional s-a limitat competența Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Potrivit documentului, deși PA va investiga doar cazuri de corupție mare, acest lucru implică un proces complex, iar numărul de personal existent nu va permite realizarea în volum deplin a sarcinilor atribuite.

În aceste condiții, se pronune mărirea efectivului-limită al Procuraturii Anticorupție cu 54 de angajați.

Procuratura Anticorupție urmează să fie capacitată cu suficiente resurse organizaționale, financiare, umane, tehnice și de altă natură pentru a asigura funcționarea eficientă a acesteia. În acest context, prezentul proiect de act normativ își propune fortificarea Procuraturii Anticorupție și sporirea capacităților de personal prin majorarea efectivului cu 54 de unități de personal. Or, numărul de personal existent nu permite realizarea în volum deplin a sarcinilor atribuite în urma reconceptualizării structurii procuraturii conform noilor competențe”, se arată în document.

Actualmente Procuratura Anticorupție are 144 de angajați. Dintre acestea:

– 59 de unități de personal dețin funcțiile de procuror (1 procuror-șef și 6 procurori șefi adjuncți);
– 30 de unități de personal dețin funcțiile de ofițeri de urmărire penală și de investigație;
55 de unități de personal sunt atribuite pentru funcțiile publice de execuție și de personal auxiliar.

În cazul în care Parlamentul va adopta proiectul de lege care prevede sporirea personalului din cadrul PA, atunci instituția va avea 198 de angajați. Acest lucru înseamnă și că cheltuielile pentru Procuratura Anticorupție vor crește.

În nota informativă se indică faptul că implementarea proiectului va necesita alocarea mijloacelor financiare de la bugetul de stat pentru anul 2024 în sumă totală de 103,3 milioane de lei. Astfel, pentru întreținerea personalului Procuraturii Anticorupție cu efectivul total de 198 de unități de personal vor fi necesare cheltuieli în sumă de 67,3 milioane de lei anual (inclusiv contribuții de asigurări sociale), iar 35,9 milioane de lei vor fi distribuiți pentru cheltuieli logistice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: