DOC Procurorul șef al Procuraturii raionului Hîncești, în vizorul ANI. Împreună cu fosta soție conduce o mașină de 50.000 EUR, care este pe numele cumnatei
Full Article 3 minutes read

DOC Procurorul șef al Procuraturii raionului Hîncești, în vizorul ANI. Împreună cu fosta soție conduce o mașină de 50.000 EUR, care este pe numele cumnatei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii și intereselor personale în privința procurorului șef în cadrul Procuraturii raionului Hâncești, Remus Moroz. Controlul a demarat  în urma unei sesizări înregistrate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Conform actului, Remus Moroz și fosta lui soție ar fi beneficiarii efectivi ai unui automobil de lux, care ar valora 50. 460 EUR.

Potrivit procesului verbal de inițiere a controlului, în martie, 2019, pe numele fostei soții a fost înregistrat dreptul la proprietate asupra unui imobil de 39,8 m 2 valoarea căruia este estimată la 700 mii lei. În același an, în posesia foștilor soți se află și o mașină de model Mecedes GLC250 Coupe procurat cu 800 mii lei, însă fiind înregistrat pe numele surorii fostei sale soții.

Cei de la SIS presupun că automobilul ar aparține foștilor soți, iar o dovadă în acest sens ar fi traversarea frontierei de stat, cu acea mașină, de peste 200 de ori. Totodată, fosta soție a lui Moroz figurează în calitate de persoană de bază a poliței de asigurare pentru perioada 2021-2022.

Astfel, SIS își expune suspiciunile legate de faptul că Moroz Remus și fosta sa soție depășesc veniturile declarate cu peste 320 mii lei.

La etapa examinării prealabile a sesizării, ANI  a constatat că mașina a fost cumpărată în leasing de cumnata fostei soții al lui Remus Moroz la un preț de 50. 460 EUR. Proprietarul a achitat prima rată 21.697 EUR, restul sumei urmând a fi achitată în 12 luni. Potrivit informațiilor conținute în documentele care stau la baza încheierii contractului de leasing financiar, soții Moroz figurează în calitate de persoane cu drept de folosință a autoturismului. Frontiera Republicii Moldova cu această mașină a fost traversată doar de familia Moroz.

De asemenea informațiile de la Serviciul Fiscal de Stat au arată că veniturile cumnatei lui Remus Moroz erau „infime”, în raport cu cheltuiala suportată.

Potrivit Ziarului de Gardă, Remus Moroz este unul dintre cei 14 candidați la funcțiile de membri în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, dar Adunarea Generală a Procurorilor nu a mai avut loc în noiembrie 2021, fiind amânată pentru o dată nedeterminată. ZdG a scris anterior că el activează în organele procuraturii din 1998. A ocupat în ultimii ani funcția de procuror-șef al raionului Hâncești, ultima dată, în 2016, câștigând concursul fără a avea un contracandidat. Între anii 2013 și 2017, a fost și membru al CSP, ales de către Adunarea Generală a Procurorilor.

Din aprilie 2021, el deține fotoliul de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Strășeni.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: