Pe site-ul Comisiei Europene a fost publicat un document care conține punctele-cheie din raportul privind progresele înregistrate de Republica Moldova. Potrivit documentului, Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE.
În documentul publicat de Comisia Europeană se menționează că Moldova a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor proeminenți.
„Țara și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție. Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru deoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate. Țara a adoptat o strategie privind administrația publică și urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-și reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice. Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului”, se arată în document.
Pe de altă parte, Comisia Europeană menționează că „Moldova trebuie să asigure transparența finanțării partidelor politice și responsabilitatea finanțării campaniilor electorale. Pentru a reduce și mai mult riscul de interferență malignă, țara trebuie să reglementeze implicarea terților în campaniile electorale, în conformitate cu recomandările Grupului de state împotriva corupției (GRECO) și ale ODIHR”.
În ceea ce privește justiția, Comisia Europeană menționează că s-a obținut un progres semnificativ în ceea ce privește reforma justiției. Totuși, nu s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție de profil înalt și a cazurilor penale de lungă durată.
„A fost pronunțat un verdict în cazul a doi oligarhi fugari. Din cauza lipsei de cvorum în CSM, în ultimii 3 ani nu a fost numit niciun judecător nou. Cu toate acestea, în urma numirii a trei membri nejudecători și a patru membri judecători în CSM în martie și, respectiv, aprilie 2023, CSM și-a restabilit cvorumul și a făcut noi numiri în întregul sistem judiciar, inclusiv în grade noi. Noua hartă judiciară, care ar trebui să reformeze sistemul judiciar, trebuie să fie finalizată”, se arată în document.
Comisia Europeană a recomandat, pe 8 noiembrie, Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Ursula von dar Leyen, președinta Comisiei Europene.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!