DOC România oferă Republicii Moldova un grant de €100 mln. Guvernul de la București a aprobat memorandumul
Full Article 2 minutes read

DOC România oferă Republicii Moldova un grant de €100 mln. Guvernul de la București a aprobat memorandumul

Guvernul României a aprobat, pe 19 ianuarie 2021, memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Prin intermediul acestui Acord, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral, se arată într-o declarație pentru presă publicată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

De asemenea, racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele obiective ale adoptării memorandumului pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

„Practic, prin acest Memorandum, la nivelul Guvernului se asigură funcţionarea mecanismelor pentru un nou acord, în baza căruia România va continua să acorde asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova, pentru a sprijini parcursul său european”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a adresat un mesaj de mulțumire pentru Guvernul României: „Mulțumim Guvernului României pentru aprobarea de astăzi a memorandumului pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernele noastre privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat țării noastre”.

Aminim că, pe 11 februarie 2022, va avea loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova.

Anul trecut, Republica Moldova a ratat peste €60 mln, de care urma să beneficieze în cadrul Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară din partea României în mărime totală de €100 mln. Președinta țării, Maia Sandu a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: