DOC Șapte victime ale deportărilor, decorate de Maia Sandu cu „Ordinul Republicii” și medalia „Meritul Civic”
Full Article 2 minutes read

DOC Șapte victime ale deportărilor, decorate de Maia Sandu cu „Ordinul Republicii” și medalia „Meritul Civic”

Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care conferă distincții de stat victimelor deportărilor. O persoană va primi „Ordinul Republicii”, iar șase – Medalia „Meritul Civic”. Decretul a fost semnat de șefa statului pe 6 iulie și intră în vigoare la data semnării. 

Potrivit decretului, distincțiile se conferă „în semn de apreciere a activității de cercetare, documentare și salvagardare a memoriei istorice, pentru efortul de a înregistra și a transmite viitoarelor generații mărturiile cutremurătoare și tragediile umane ale persoanelor condamnate exilului în ținuturi îndepărtate, precum și pentru implicare civică în restabilirea adevărului și reabilitarea victimelor deportărilor”.

„Ordinul Republicii” va fi acordat Valentinei Sturza – victimă a deportărilor, președintă de onoare a asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

Iar Medalia „Meritul Civic” va fi conferită următoarelor victime ale deportărilor:

Igor Cașu – doctor în istorie, cercetător al represiunilor politice;

Margareta Cemîrtan – victimă a deportărilor, scriitoare;

Teodor Ghieșu – victimă a deportărilor, promotor al drepturilor victimelor represiunilor politice;

Viorica Olaru-Cemîrtan – doctor în istorie, cercetătoare a represiunilor politice;

Ludmila Popovici – directoare executivă a Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”;

Elena Postolachi – victimă a deportărilor, memorialistă.

Amintim că pe 6 iulie, Maia Sandu a prezentat lista familiilor deportate din satul natal. Șefa statului a spus că astfel de liste au fost făcute în toate satele și că oamenii Moldovei, care își duceau traiul pașnic, au fost încărcați în vagoane pentru vite și duși la mii de kilometri de casă. Declarațiile au fost făcute de președintă în contextul celor 74 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia, care au avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Maia Sandu a adăugat că este rușinos că mai avem încă persoane, inclusiv în Parlament sau în alte poziții de răspundere, care elogiază trecutul sovietic responsabil de pierderea atâtor moldoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: