„Cum poți să lauzi călăul?” Maia Sandu a prezentat lista familiilor deportate din satul său de baștină
Full Article 3 minutes read

„Cum poți să lauzi călăul?” Maia Sandu a prezentat lista familiilor deportate din satul său de baștină

Președinta Maia Sandu a prezentat, pe 6 iulie, lista familiilor deportate din satul natal. Șefa statului a spus că astfel de liste au fost făcute în toate satele și că oamenii Moldovei, care își duceau traiul pașnic, au fost încărcați în vagoane pentru vite și duși la mii de kilometri de casă. Declarațiile au fost făcute de președintă la cei 74 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia, care a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Maia Sandu a adăugat că este rușinos că mai avem încă persoane, inclusiv în Parlament sau în alte poziții de răspundere, care elogiază trecutul sovietic responsabil de pierderea atâtor moldoveni. 

Familia Tăbăranu, soțul Ion, soția Profira, fiica Maria de 5 ani, împreună cu cumnatul Alexei Vărzari; familia Sandu, soțul Grigore, soția Sofia, cele două fiice – Olimpia de 13 ani și Maria de 14 ani, și fiul Grigore; Vîlcu Maria; familia Sandu, soțul Vladimir, soția Paraschiva și fiul de 4 ani. Lista numărul 10, contingentul de familii din raioanele Balatina, Sculeni și Fălești, Risipeni. Îmbarcați în trenul 97/176, stația Fălești cu destinația stația Kurgan, luat în primire șeful eșalonului maior Gladcenko, 7 iulie 1949, cu parafa strict confidențială. Acestea sunt numele familiilor deportate din satul meu natal, satul Risipeni”, a comunicat Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat că „astfel de liste au fost făcute în toate satele, în toate raioanele”.

Oamenii Moldovei de toate etniile, care își duceau traiul demn și pașnic pe aceste pământuri, au fost încărcați în toiul nopții sub arme ca pe niște criminali în vagoane pentru vite și duși la mii de kilometri de casă. Unii au murit pe drum de foame și boală, alții au murit la destinație din cauza condițiilor inumane”, a precizat Sandu.

Președinta a menționat că „azi se împlinesc 74 de ani de al doilea val de deportări, care a trimis în Siberia și Kazahstan 34 270 de persoane, dintre care 11 245 de copii”.

Mulți ani la rând ni s-a interzis să vorbim despre teroarea prin care a trecut Moldova, am fost impuși să ne plângem durerea pe ascuns. Azi o putem face deschis, azi avem datoria să o facem. (…) Deportările făcute de regimul sovietic aveau un singur scop, să curețe Moldova de intelectuali, oameni cu gândire critică, de gospodarii din satele noastre care nu voiau să intre în colhoz și de oricine nu era de acord cu regimul”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu a mai declarat că „Federația Rusă, moștenitoare de drept a Uniunii Sovietice, nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru aceste tragedii ale trecutului și nu a alocat nici un ban pentru despăgubirea cetățenilor supuși represiunilor”.

Este cinic și rușinos că mai avem încă persoane, inclusiv în Parlament sau în alte poziții de răspundere, care elogiază trecutul sovietic responsabil de pierderea atâtor moldoveni. Când știi că părinții, bunicii tăi au fost duși la pierzanie, cum poți să lauzi călăul?”, a conchis președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: