Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Eduard Smirnov, scapă de amenda primită pentru purtarea panglicii Sfântul Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai 2022. Socialistul a contestat la Judecătoria Chișinău procesul-verbal prin care a fost amendat cu 9.000 de lei, iar printr-o hotărâre recentă instanța a anulat procesul și decizia de sancționare emisă în baza acestuia, ca fiind întocmite cu încălcarea procedurii, scrie ZdG.
Procesul-verbal prin care Eduard Smirnov a fost amendat cu 9.000 de lei a fost întocmit la 24 iunie 2022. La data de 27 iulie 2022 Smirnov a contestat actul în instanța de judecată.
În motivarea contestației el califică acțiunile agentului constatator drept „abuzive și constituie o ingerință” în activitatea deputatului întrucât sancțiunea a fost aplicată fără „a fi încuviințată ridicarea imunității parlamentare”.
Hotărârea privind anularea procesului-verbal a fost pronunțată pe 11 mai 2023 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Aceasta poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile.

















Precizăm că Smirnov nu este singura persoană publică care a putut contesta sancțiunea pentru afișarea simbolicii interzise în Moldova. În februarie, Partidul Comuniștilor anunța că un membru al formațiunii, Anton Miron, printr-o decizie judecătorească, a obținut încetarea procesului contravenţional intentat împotriva sa pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe.
Precizăm că din 20 aprilie, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.
În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.
***
Amintim că, pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac privind declararea drept „neconstituțională” a legii care interzice panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, CC a declarat neconstituțional textul „și care pot fi confundate cu acestea” din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste.
Ulterior, într-reacție, deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.
***
Ulterior, autoritățile au declarat că panglica Sfântului Gheorghe, dar și însemnele „V” și „Z” râmân ân continuare interzise pe teritoriul Republicii Moldova, iar persoanele care le vor utiliza vor fi sancționate.
De menționat că după evenimentele din 9 mai dedicate Zilei „Victoriei”, poliția a anunțat că 16 oficiali, dintre care nouă deputați și cinci persoane cu demnitate publică din UTA Găgăuzia, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica „Sf. Gheorghe” în timpul manifestațiilor organizate de 9 mai, au fosta amendați de oamenii legii. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că, în total, 180 de persoane au admis ieri încălcări ale art. 365/5 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.