Facebook/Alexei Petrovici

(DOC) „Stalingradul nemuritor” continuă să fie prezentat în școli. Ministerul Educației: „Nu cunoaștem informația transmisă copiilor și impactul activităților”

Ministerul Educației și Cercetării nu cunoaște informația transmisă copiilor și impactul pe care, în contextul social actual, o vor avea activitățile realizate de Asociația obștească „Clubul Istoric-Patriotic Rus” în școlile din Republica Moldova. În același timp, reprezentanții instituției au solicitat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului de a revedea procesul de monitorizare a instituțiilor de învățământ din subordine, inclusiv pe dimensiunea organizării activităților extrașcolare, făcându-se apel și la responsabilitate directorilor de școli. Informația se conține într-un răspuns oficial formulat pentru redacția NM.

NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Educației și Cercetării, după ce în mai multe școli din Republica Moldova a fost prezentată expoziția mobilă „Бессмертный Сталинград” („Stalingradul nemuritor”). Cele mai recente evenimente au avut loc în Găgăuzia – un bărbat în camuflaj a vorbit despre evenimentele bătăliei de la Stalingrad. Organizatorul expoziției este „Clubul Istoric-Patriotic Rus”, unul din partenerii căruia este site-ul Soldat.ru, care în prezent strânge bani pentru nevoile armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei.

În consecință, Ministerul Educației și Cercetării a cerut de la Organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) a informațiilor despre organizarea în unele instituții de învățământ a activităților cu genericul prezentarea expoziției „Stalingradul nemuritor”. Instituția precizează că, în conformitatea cu legea, autoritățile administrației publice local sunt fondatorii instituțiilor de învățământ și au obligația de a asigura buna funcționare a acestor instituții, în conformitate cu regulamentele și standardele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării.

Menționăm că, potrivit Programului activităților extrașcolare în învățământul primar și secundar, ciclul I și II, aprobat prin ordinul  Ministerului Educației și Cercetării, instituțiile de învățământ planifică și desfășoară, în coordonare cu OLSDÎ, activitățile non-formale orientate spre formarea competențelor, stipulate de Codul Educației. În mod tradițional, potrivit competențelor legale, decizia privind desfășurarea activităților extrașcolare în instituțiile de învățământ (altele decât cele din domeniul educației) aparține organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, după caz cu coordonarea sau acordul părinților, urmare a respectării unei proceduri de examinare a ofertelor de activități care se propun a fi realizate”, se arată în comentariul Ministerului.

În cazul examinat, OLSDÎ a menționat că nu au coordonat acitivitățile respective, fiind prezentate acorduri de cooperare semnate de către instituțiile de învățământ în acest scop. Potrivit datelor recepționate, la semnarea acordurilor de cooperare nu au fost verificate în prealabil extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice, conceptul activității, programul și descrierea activității, tema, vârsta beneficiarilor, CV-ul participanților implicați (moderatori, formatori, etc), alte acte relevante.

„În condițiile create, nu cunoaștem informația transmisă copiilor și impactul pe care, în contextul social actual, o vor avea activitățile realizate. În această ordine de idei, Ministerul Educației și Cercetării a solicitat OLSDÎ, responsabile de aplicarea documentelor de politici, de a revedea procesul de monitorizare a instituțiilor de învățământ din subordine, inclusiv pe dimensiunea organizării activităților extrașcolare”, au mai precizat reprezentanții instituției.

De asemenea, Ministrul Educației a apelat la responsabilitatea conducătorilor instituțiilor de învățământ în stabilirea parteneriatelor educaționale ce implică antrenarea elevilor/elevelor și a cadrelor didactice în diverse activități civile. La fel, Ministerul a încurajat comunitatea pedagogică „să conștientizeze rolul cadrului didactic de formator de opinie în sala de clasă, în localitate și pe rețelele de socializare, pentru cultivarea valorilor morale și culturale”.

***

Amintim că în ianuarie 2023, președintele Asociației obștești „Clubul Istoric-Patriotic Rus” Alexei Petrovici a cerut explicații de la ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Mai exact, reprezentantul organizației s-a arătat nemulțumit de faptul că o expoziție dedicată bătăliei de la Stalingrad a fost calificată drept „propagandă a războiului” de un post de televiziune, iar reprezentanții Ministerului Educației ar fi declarat că „au început verificarea persoanelor implicate”. Acesta susține că nu face propagandă a războiului, ci păstrează vie memoria istorică.

Anterior, expoziția mobilă despre bătălia de la Stalingrad a fost prezentată în școlile din Basarabeasca, Edineț, Fălești, Cantemir.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: