Expoziția dedicată bătăliei de la Stalingrad a ajuns în Găgăuzia: „Anume acum este necesar să vorbim despre evenimentele din trecut”
Full Article 2 minutes read

Expoziția dedicată bătăliei de la Stalingrad a ajuns în Găgăuzia: „Anume acum este necesar să vorbim despre evenimentele din trecut”

În mai multe școli din Găgăuzia, săptămâna trecută, a avut loc o expoziție „Бессмертный Сталинград” (Nemuritorul Stalingrad), în care un bărbat în camuflaj a vorbit despre evenimentele bătăliei de la Stalingrad. Organizatorul expoziției este „Clubul Istoric-Patriotic Rus”, unul din partenerii căruia este site-ul Soldat.ru, care în prezent strânge bani pentru nevoile armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, relatează Nokta.md.

Conducerea „Clubului Istoric-Patriotic Rus” Alexei Petrovici a dat asigurări că asemenea evenimente vor avea loc și în alte instituții de învățământ din Găgăuzia, la inițiativa Direcției generale pentru tineret și sport din Găgăuzia.

Întrebat de jurnaliști dacă astfel de expoziții sunt potrivite în timpul războiului rusesc în Ucraina, Petrovici a spus că anume acum „este necesar să vorbim despre evenimentele din trecut pentru a nu se repeta în primul rând în țara noastră, Moldova”.

În același timp, Petrovici în timpul declarațiilor a evitat cuvântul „război”.

„Să dau calificare evenimentelor care au loc în acest moment… Dacă să vorbim despre evenimente, să zicem, de acum 80 de ani astăzi avem în mâinele noastre toate documentele, amintirile martorilor oculari, ca să putem judeca, să dăm calificări și note. Fiind acum în Moldova și nevăzând cu ochii mei ce se întâmplă acum acolo, eu nu am curaj să dau o notă evenimentelor care au loc acolo”, a mai spus organizatorul expoziției.

Șeful Direcției principale pentru tineret și sport din Găgăuzia Serghei Stoianoglo a refuzat să vorbească cu jurnaliștii despre eveniment.

Fosta ministră Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, actual – președinta Comisiei parlamentare pentru cultură, a spus că scopul unor astfel de evenimente este pentru a „destabiliza situația și dezbina societatea”.

NM a solicitat o reacție de la Ministerul Educației cu privire la manifestațiile organizate în școlile din Găgăuzia. Deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Amintim că în ianuarie 2023, președintele Asociației obștești „Clubul Istoric-Patriotic Rus” Alexei Petrovici a cerut explicații de la ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Mai exact, reprezentantul organizației s-a arătat nemulțumit de faptul că o expoziție dedicată bătăliei de la Stalingrad a fost calificată drept „propagandă a războiului” de un post de televiziune, iar reprezentanții Ministerului Educației ar fi declarat că „au început verificarea persoanelor implicate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: