gorod.lv

DOC Tarife mai mari la căldură pentru cei din Chișinău și Bălți? ANRE se întrunește în ședință

Pe 21 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina proiectul de hotărâre privind ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor din nordul țării, de către S.A. „CET Nord”. La fel, va fi examinat proiectul de hotărâre pentru ajustarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”. 

ANRE anunță pentru 21 decembrie, ora 15:00, o ședință publică. În cadrul acesteia va fi examinat și supus spre aprobare proiectul de hotărâre „privind ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET Nord””.

S.A. „CET-Nord” cere aprobarea prețului pentru energia electrică produsă în valoare de 6 lei și 13 bani/kWh (fără TVA), cu 1,56 lei mai mult față de prețul în vigoare.

Compania a solicitat și aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 3 948 lei/Gcal (fără TVA), cu 896 de lei mai mult decât în prezent.

În cadrul aceleiași ședință va fi examinat și proiectul de hotărâre „privind ajustarea extraordinară a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chişinău””.

Cei din urmă au declarat Agenției că „tariful pentru energia termică produsă și livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” aprobat de ANRE și pus în aplicare din 1 octombrie 2022, nu este corelat cel puțin cu mărimea obligației de plată pentru gazele naturale și a energiei electrice consumat”.

Astfel, S.A. „Apă-Canal Chișinău a solicitat Agenției examinarea în regim de urgență, cu derogare de la prevederile Regulamentului 286/2018, a tarifului pentru energia termică „care include cele mai recente tarife/prețuri la gazele naturale și energia electrică aplicate uniform pentru perioada de calcul, la care se adaugă devierile tarifare generate în special de insuficiența tarifelor la energia termică aplicate în cursul anului 2022”.

„Tariful calculat de către noi constituie 5 236 lei/Gcal, inclusiv 3 870,21 lei/Gcal pentru gazele naturale, 118,53 lei/Gcal pentru energia electrică și 649,10 lei/Gcal pentru devierile tarifare ale anului 2022. Cele 3 componente au o pondere însumată de 89% din tariful propus spre examinare”, a comunicat S.A. „Apă-Canal Chișinău.

Amintim că pe 28 septembrie 2022, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Apă-Canal Chișinău în mărime de 3 134 lei/Gcal. Noul tarif a intrat în vigoare la 1 octombrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: