DOC Tarife mai mari la căldură pentru cei din Chișinău și Bălți? ANRE se întrunește în ședință
Full Article 3 minutes read

DOC Tarife mai mari la căldură pentru cei din Chișinău și Bălți? ANRE se întrunește în ședință

Pe 21 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina proiectul de hotărâre privind ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor din nordul țării, de către S.A. „CET Nord”. La fel, va fi examinat proiectul de hotărâre pentru ajustarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”. 

ANRE anunță pentru 21 decembrie, ora 15:00, o ședință publică. În cadrul acesteia va fi examinat și supus spre aprobare proiectul de hotărâre „privind ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET Nord””.

S.A. „CET-Nord” cere aprobarea prețului pentru energia electrică produsă în valoare de 6 lei și 13 bani/kWh (fără TVA), cu 1,56 lei mai mult față de prețul în vigoare.

Compania a solicitat și aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 3 948 lei/Gcal (fără TVA), cu 896 de lei mai mult decât în prezent.

În cadrul aceleiași ședință va fi examinat și proiectul de hotărâre „privind ajustarea extraordinară a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chişinău””.

Cei din urmă au declarat Agenției că „tariful pentru energia termică produsă și livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” aprobat de ANRE și pus în aplicare din 1 octombrie 2022, nu este corelat cel puțin cu mărimea obligației de plată pentru gazele naturale și a energiei electrice consumat”.

Astfel, S.A. „Apă-Canal Chișinău a solicitat Agenției examinarea în regim de urgență, cu derogare de la prevederile Regulamentului 286/2018, a tarifului pentru energia termică „care include cele mai recente tarife/prețuri la gazele naturale și energia electrică aplicate uniform pentru perioada de calcul, la care se adaugă devierile tarifare generate în special de insuficiența tarifelor la energia termică aplicate în cursul anului 2022”.

„Tariful calculat de către noi constituie 5 236 lei/Gcal, inclusiv 3 870,21 lei/Gcal pentru gazele naturale, 118,53 lei/Gcal pentru energia electrică și 649,10 lei/Gcal pentru devierile tarifare ale anului 2022. Cele 3 componente au o pondere însumată de 89% din tariful propus spre examinare”, a comunicat S.A. „Apă-Canal Chișinău.

Amintim că pe 28 septembrie 2022, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Apă-Canal Chișinău în mărime de 3 134 lei/Gcal. Noul tarif a intrat în vigoare la 1 octombrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: