Nu toate majorările de tarif vor afecta consumatorii finali. Precizările Apă-Canal
Full Article 3 minutes read

Nu toate majorările de tarif vor afecta consumatorii finali. Precizările Apă-Canal

Nu toate majorările de tarif, aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE), vor afecta consumatorii finali. Este vorba de majorarea prețului pentru apa de adaos, furnizată de S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”,  care va constitui, din 1 octombrie, 407 lei/m. Potrivit Apă-Canal, noul tarif vizează doar un singur agent economic, căruia îi este livrată apa de adaos.

„La moment, S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” furnizează apă caldă doar unui singur consumator, care utilizează apa respectivă în scopuri de menținere a funcționalității sistemului intern de alimentare cu agent termic. Menționăm că apă respectivă este tratată chimic. Astfel, consumatorii casnici nu vor fi afectați de această majorare”, a precizat Apă-Canal.

Potrivit instituției, ultima majorare a tarifului la apa de adaos a fost operată în ianuarie 2022 și constituia 137 lei./m 3.

Precizăm că ANRE a aprobat astăzi, 28 septembrie, noile tarife pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica și CET-Nord. Astfel, Termoelectrica a majorat tariful pentru căldura furnizată la Chișinău de la 2169 lei la 2 854 lei/Gcal (fără TVA), cu 685 de lei sau 32% mai mare în comparație cu tariful în vigoare.

Prețuri mai mari la căldură vor plăti, din 1 octombrie, și locuitorii din nordul țării. Astfel, CET-Nord majorează tariful la energia termică de la 2115 la 3 052 lei/Gcal (fără TVA), ceea ce reprezintă o majorare a tarifului cu 937 lei/Gcal sau 45% în raport cu tariful actual.

ANRE a aprobat și majorarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Apă-Canal Chișinău în mărime de 3 134 lei/Gcal, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Antermo în mărime de  3187 lei/Gcal, precum și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” în mărime de  3 342 lei/Gcal.

Potrivit Apă-Canal, revizuirea și majorarea tarifelor au fost determinate de majorarea prețului mediu de procurare a gazelor naturale cu circa 50% în raport cu prețurile în vigoare din luna ianuarie 2021, majorarea indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la 6,9 % la 21,9%, precum și de majorarea cuantumului indicelui prețurilor de consum al SUA în anul 2022 de la 3 % la 8,30%.

Noile tarife vor intra în vigoare la 1 octombrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: