Андрей Мардарь / NewsMaker

DOC Un consilier municipal al Platformei DA a atacat CNESP în judecată și cere anularea deciziei privind lecțiile online

Consilierul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) Ruslan Verbițchi a atacat în judecată decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) prin care toți elevii au fost obligați să învețe în regim online.

Consilierul municipal și avocatul acestuia, Iulian Rusanovschi, susțin că hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cursurilor cu prezență fizică în instituțiile de învățământ restricționează în mod abuziv accesul la educație.

Această hotărâre o considerăm ilegală, abuzivă și adoptată prin depășirea atribuțiilor legale, deoarece a fost adoptată în contradictoriu cu prevederile normelor constituționale, lezând grav drepturile fundamentale ale cetățenilor și instituind măsuri restrictive aberante, dar și neconstituționale”, au argumentat aceștia.

Verbițchi solicită judecătorilor suspendarea punctului 2 al Hotărârii CNESP din 20 ianuarie și anularea/revocarea parțială a punctului 3. De asemenea, se solicită prezentarea informației cu privire la numărul de copii, la nivel național, obligați să învețe online, numărul copiilor din clasele 1-12 din familii monoparentale, numărul de elevi infectați cu tulpina Omicron a coronavirusului.

De asemenea, consilierul municipal vrea să știe câți dintre elevi au primit dispozitive electronice conectate la internet, pentru a putea învăța online, dar și numărul de decese în rândul elevilor, înregistrate în perioada 2015-2022, precum și temeiurile științifice și de profil care au stat la baza impunerii educației în regim online.

Amintim că, prin decizia CNESP care a intrat în vigoare pe 22 ianuarie, au fost luate mai multe decizii menite să reducă numărul de infectări cu COVID-19. Printre acestea se numără și învățarea în regim online a elevilor și studenților (cu excepția celor de la medicină). Lista completă a măsurilor aplicate, care vor fi în vigoare până pe 20 februarie, o puteți găsi AICI.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: