(DOC) Uzina Topaz, inclusă pe lista de sancțiuni a Ucrainei împotriva Rusiei, a intrat oficial în insolvabilitate
Full Article 2 minutes read

(DOC) Uzina Topaz, inclusă pe lista de sancțiuni a Ucrainei împotriva Rusiei, a intrat oficial în insolvabilitate

Uzina Topaz, controlată de Corporația Unită Producătoare de Motoare, aflată sub regimul sancțiunilor occidentale şi care face parte din corporația rusă de stat Rostec, a intrat oficial în procedură de insolvabilitate, scrie Rise Moldova. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul central, pe 8 februarie.

Cererea a fost depusă de compania CPD-Industrial Grup SRL din Chişinău, deținută de Olga Baciu, sora lui Mircea Baciu, proprietarul rețelei de magazine Bomba, mai scrie Rise. Potrivit sursei citate, rețeaua închiriază spații comerciale de la Topaz și ar fi unul dintre principalii pretendenți la terenul pe care este amplasată uzina.

Potrivit deciziei, instanța a ridicat dreptul Innei Linnic de a administra Uzina Topaz. În funcția de administrator al insolvabilității uzinei a fost desemnat, așadar, Veaceslav Stejar.

Decizia instanței de judecată este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile de la pronunțarea hotărârii.

***

Precizăm că uzina Topaz este o filială a United Engine Corporation (UEC), care, la rândul său, face parte din corporația rusă de stat Rostec. Anterior, uzina a furnizat Rusiei componente pentru motoare de aeronave și echipamente pentru producția acestora. După declanșarea invaziei ruse din Ucraina, concernul a căzut sub incidența sancțiunilor UE și SUA.

În octombrie, Jurnal TV a scris că uzina Topaz și terenurile aferente acesteia – peste 5 hectare – au fost vândute, în 2023, unei companii din Rusia. Compania beneficiară ar fi controlată de omul de afaceri controversat Arcadie Topalo, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Directorul general al uzinei Topaz din Chișinău, Inna Linnik, a fost inclusă și ea în lista sancțiunilor Ucrainei împotriva Federației Ruse. Un decret în acest sens semnat, pe 7 decembrie 2023, de președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Topaz, la fel, a fost introdus în lista sancțiunilor împotriva Rusiei. Sancțiunile prevăd, printre altele, blocarea activelor, încetarea completă a operațiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina și interzicerea activării pe teritoriul Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: