Presă: Uzina „Topaz” din Chișinău – vândută cu €16 mln, deși ar valora în realitate €40 mln
Full Article 2 minutes read

Presă: Uzina „Topaz” din Chișinău – vândută cu €16 mln, deși ar valora în realitate €40 mln

Uzina Topaz din Chișinău și terenurile aferente acesteia – peste 5 hectare – au fost vândute recent unei companii din Rusia, scrie Jurnal TV*. 

Uzina Topaz din Chișinău a fost vândută luni, 9 octombrie. Potrivit Jurnal TV, care face referire la surse confidențiale, pentru întreprindere s-au plătit 16 milioane de euro, deși valoarea ei reală ar depăși cifra de 40 de milioane de euro.

Tranzacția a intrat în vizorul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care a dispus blocarea înscrierilor prin modificarea proprietății fără aprobarea consiliului. Prima licitație în cazul Topaz a avut loc în luna mai curent. Prețul de start al activului era de peste un miliard de ruble rusești. La licitație au participat două companii. În data de 9 octombrie curent, printr-un proces orchestrat, Uzina Topaz a fost vândută cu aproape 16 milioane de euro companiei ”Business broker finance” («БИЗНЕС БРОКЕР ФИНАНС») administrată de rusul Denis Ipolitov.

De menționat că Uzina Topaz este afiliată corporației ruse de stat Rostec. Potrivit sursei citate, imediat ce Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au aplicat Rusiei sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, reprezentanții Rostec de la Chișinău cât și cei de la Moscova au început, în taină, tratativele de vânzare.

Pe 18 octombrie, deputata PAS Olesea Stamate, șefa Comisiei Juridice din Parlament, a declarat că, în cazul Uzinei Topaz, „nu poate fi exclusă acționarea concertată sau intenționată a unor factori de decizie pentru a facilita tranzacția”

*Erată Inițial, Jurnal TV a scris că beneficiarul tranzacției este o companie controlată de omul de afaceri controversat Arcadie Topală, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani. Ulterior, postul de televiziune a șters materialul. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: