Judecătoarea Victoria Sanduța a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea de a propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Numele magistratei a fost printre cele 13 respinse recent de șefa statului.
Victoria Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării.
„Nu există nicio discrepanță în declarațiile mele de avere, depuse începând cu numirea mea în funcția de judecător la 15 martie 2017 și până în prezent. Toate au fost depuse la timp și corespund adevărului, acestea sunt publice, au fost verificate de organele competente, pot fi accesate de orice persoană pe pagina ANI. Declar pe propria răspundere că, pe parcursul celor cinci ani de activitate, mi-am exercitat atribuțiile de judecător în strictă conformitate cu Constituția și legile”, a argumentat magistrata.
Totodată, judecătoarea a solicitat ca propunerea pentru reconfirmarea sa în fucție să fie expediată aceluiași Consiliu Superior al Magistraturii (CSM)
La începutul lunii iunie, a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se numără și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat dur sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. În aceeași listă se regăsea și Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile din 2018 pentru primăria capitalei, câștigate de Andrei Năstase.
Legea cu privire la statutul judecătorului prevede:
Numirea judecătorului în funcție:
(1) Judecătorii judecătoriilor, inclusiv ai judecătoriilor specializate, judecătorii de instrucţie şi judecătorii curţilor de apel se numesc în funcţie, din numărul candidaţilor selectaţi prin concurs, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii selectaţi, care întrunesc condiţiile specificate la art.6, se numesc în funcţia de judecător iniţial pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii sînt numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani.
(2) Membrii Curţii Supreme de Justiţie Sînt numiţi de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă şi numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.
(4) Refuzul de numire în funcţie sau de reconfirmare în funcţie se face în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, Preşedintele Republicii Moldova anunţă Consiliul Superior al Magistraturii despre prelungirea termenului indicat cu 15 zile.
(5) La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele Republicii Moldova emite un decret privind numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Хотите поддержать то, что мы делаем?
Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.
Поддержи NewsMaker!