Dodon a calificat drept „populism” legea propusă de Sandu, însă s-a arătat gata să o susțină (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Dodon a calificat drept „populism” legea propusă de Sandu, însă s-a arătat gata să o susțină (VIDEO)

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a calificat drept „populism” proiectul de lege propus de președinta țării Maia Sandu, care prevede scutiri de taxe pentru cetățenii țării care au locuit în afara țării cel puțin trei ani și vor să se mute, înapoi, în Moldova. Mai exact, aceștia vor putea introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie.

Socialistul a declarat că PSRM va susține proiectul de lege, însă s-a arătat gata să parieze că inițiativa va fi uitată după scrutinul parlamentar.

„Este un populism electoral. Sunt ferm convins că nici Fondul Monetar Internațional, nici Banca Mondială, nu va accepta astfel de modificări legislative. Noi suntem gata să le votăm. Dar o să vedeți, stimați concetățeni din diaspora, că acesta este populism curat. Pentru că dacă se va permite introducerea în țară a automobilelor fără taxe… 1 mln de cetățeni în afara țării – 1 mln de automobile fără taxe vamale și accize intrate în R. Moldova. Fiecare are o rudă în străinătate care vrea să importe fără taxe. O să găsească o rudă, fără drept de vânzare, o să-i facă procură și gata. Eu sunt gata, hai să susținem”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a adăugat că, dacă se vrea cu adevărat revenirea cetățenilor Moldovei din diaspora, trebuie implementate alte măsuri.

„În unele țări, membre UE, li se dau o anumită sumă pentru ca aceștia să vină și să investească în economie. În Portugalia, de exemplu, 7 mii de euro li se dă. Cu condiția ca un an să activeze în interiorul țării”, a mai spus liderul PSRM.

***

Președinta țării Maia Sandu a propus pentru consultări un proiect de lege de modificare a Codului Vamal. Inițiativa prevede scutiri de taxe pentru cetățenii țării care au locuit în afara țării cel puțin trei ani și vor să se mute, înapoi, în Moldova. Dacă va fi adoptată, legea ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2022.

Proiectul de lege prevede că persoanele care au locuit peste hotare cel puțin trei ani pot introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie. Bunurile trebuie să fie în proprietate personală de cel puțin un an. Președinta țării și-a exprimat speranța că următorul parlament fa sprijini adoptarea acestui proiect de lege.

Sugestiile la proiectul de lege pot fi trimise, completând ACEST formular.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: