Dodon cere demisia Guvernului Recean și îl acuză de gestionarea defectuoasă a crizei energetice
Full Article 6 minutes read

Dodon cere demisia Guvernului Recean și îl acuză de gestionarea defectuoasă a crizei energetice

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și guvernul său, care „au mințit cetățenii și au adus țara într-o nouă criză energetică severă”, ar trebui să demisioneze. Declarația a fost făcută pentru TASS de fostul șef al statului, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon. Reprezentanții Executivului nu au comentat deocamdată declarația liderului socialiștilor.

„Sandu și guvernul său trebuie să demisioneze pentru că au mințit cu nerușinare cetățenii, spunând că au pus capăt dependenței de Gazprom și că acum cumpără gaze exclusiv din Europa. Înainte de alegerile prezidențiale din octombrie, Recean a promis că prețurile la gaze și electricitate, care au crescut considerabil sub actuala guvernare, nu vor mai crește. Iar acum el vorbește despre o iarnă grea și despre majorarea tarifelor deja insuportabile pentru oameni. În curând, țara va fi lovită de o nouă criză energetică, cu o creștere dramatică a prețurilor la bunuri și servicii, provocată de această guvernare”, a declarat Dodon.

Fostul președinte a adăugat că criza l-a forțat pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, să plece de urgență în Rusia, „pe care guvernul moldovean, până recent, o numea agresor, acuzând-o de război hibrid, dar acum îi cere lui Gazprom să asigure livrările de gaze către republică, având în vedere că Ucraina va opri tranzitul acestora din noul an”.

„Planurile Kievului erau cunoscute de mult timp, iar eu am îndemnat în repetate rânduri autoritățile să se trezească și să inițieze negocieri la cel mai înalt nivel cu partenerii noștri strategici din Rusia pentru a găsi soluții care să ajute poporul moldovean să treacă peste această iarnă. Trebuiau folosite orice platforme și ocazii – de la întâlniri bilaterale la platforma multilaterală a CSI, pe care autoritățile actuale o ignoră de patru ani”, a spus Dodon.

El a respins, de asemenea, încercările guvernului de a da vina pe „situația mondială” pentru criza socială și energetică din țară. „Acestea nu pot servi drept scuză, mai ales când prețurile la resursele energetice pentru țările europene, care au reușit să negocieze cu Rusia, sunt mai mici”, a subliniat Dodon.

***

Premierul Dorin Recean a declarat miercuri că cetățenii Moldovei vor avea parte de o iarnă grea din cauza creșterii costurilor energetice și a incertitudinii legate de tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Ministrul Energiei a menționat anterior că guvernul este îngrijorat de panica de pe piața gazelor și de incertitudinea privind tranzitul acestora în anul următor.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat anterior că Gazprom leagă subiectul livrărilor de gaze pentru malul stâng al Nistrului, prin rută alternativă – prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept. „Ei cumva spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce este posibil, ce nu-i posibil pe ruta alternativă, cât vom livra, cum vom livra”, a relatat Parlicov. Ministrul a mai spus că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”.

***

Ministrul Energiei Victor Parlicov și președintele Gazprom Alexei Miller au avut o întrevedere pe 25 noiembrie, la Sankt-Petersburg. Părțile au vorbit despre livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, dar și despre datoria Moldovagaz față de Gazprom. Cu privire la livrările de gaze, au comunicat reprezentanții Gazprom, s-a convenit asupra prelungirii discuțiilor. În cazul aprobării noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a raportat Chișinăul, în viitorul apropiat va avea loc o procedură repetată de votare. Iar cu privire la soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom, a precizat Chișinăul, „părțile au convenit că vor relua consultările”. Detalii AICI.

Cu privire la pretinsele datorii, amintim că anterior în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, în 2022, s-a constatat că „Moldovagaz” ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut atunci Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Ulterior, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În septembrie 2023, Victor Parlicov a prezentat rezultatele auditului extern. Potrivit lui Parlicov, auditul a indicat că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăul i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

***

În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.

Gazul rusesc livrat în Europa, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană, tranzitează teritoriul ucrainean, iar contractul de tranzit dintre Federația Rusă și Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul respectiv, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.

Pe 20 noiembrie 2024, Victor Parlicov a anunțat că a fost invitat de reprezentanții concernului rus Gazprom la discuții, la Sankt-Petersburg. Subiectul prioritar al discuțiilor, a comunicat Parlicov, va fi furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Ministrul a mai declarat că, la Sankt-Petersburg, se va discuta și despre aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz. Detalii AICI.

Ulterior, pe 21 noiembrie, Victor Parlicov a anunțat că vizita la Sankt-Petersburg este programată pentru data de 25 noiembrie. Parlicov a mai declarat că în invitația la discuțiile de la Sankt-Petersburg a fost indicat și subiectul datoriilor pe care Gazprom le impută malului drept. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: